Bublan: Kubice je zástěrka, aby si koalice udržela vliv nad vnitrem

23.04.2011 6:03

Bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD) se zajímá o tom, proč byl se na vnitro dostal zrovna Jan Kubice. Doufá, že se nejedná o snahu vyřídit si účty s jinými policejními funkcionáři. Dodal, že nový šéf vnitra je jen ikonou, kterou může vláda snadno odvolat a bez problému pokračovat dál.

Bublan: Kubice je zástěrka, aby si koalice udržela vliv nad vnitrem

Bublanova víra prý bude otřesena, pokud si Kubice na ministerstvo pozve své bývalé spolupracovníky a spoluautory „Kubiceho zprávy" Jaroslava Hrušku a Hynka Vlase.

Kubice nemá schopnosti pro celý resort vnitra

„Jan Kubice bude muset jezdit na Radu ministrů pro justici a vnitro, přijímat zahraniční delegace, řešit otázky veřejné správy, České pošty, datových schránek, státních archivů, obhajovat zákony ve výborech i na plénu sněmovny a Senátu a to nemluvím o nelítostném boji ve vládě o podobě rozpočtu ministerstva. Pokud si tato fakta neuvědomuje, tím hůře pro něj samotného a jím spravovaný úřad," píše Bublan na svém profilu na Parlamentních listech.

Podle Bublana nemá Kubice potřebné schopnosti pro vedení resortu vnitra, nezná vládní agendu a nemá zkušenosti z mezinárodních jednání.

Je to ikona, kterou lze snadno odvolat

Cílem prý bylo najít pouze ikonu. Vládní politici ale přehlédli, že pro většinu obyvatel je Kubice negativní ikona.

„Ikona se bude starat tak maximálně o policii, možná bude trochu dublovat práci policejního prezidenta a otevře se prostor pro náměstky, kteří rádi obhospodaří problematiku České pošty, informačních technologií a datových schránek, případně peněz na evropské projekty," předvídá Bublan.

Strany si prý udrží svůj vliv na ministerstvo díky svým náměstkům. Kubice za to ponese odpovědnost a může být kdykoliv odvolán.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…