Chtěla jsem odejít z politiky. Zůstala jsem díky filozofii, řekla Klasnová

23.04.2011 10:08

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV) řekla v rozhovoru pro Lidové noviny, že Věci veřejné přistoupily na bolestivé kompromisy. Její strana bude ale trvat na dovysvětlení kauzy ProMoPro. Během vládní krize prý zažívala bezesné noci, kdy uvažovala o odchodu z politiky.

Chtěla jsem odejít z politiky. Zůstala jsem díky filozofii, řekla Klasnová

Strany ODS a TOP 09 prý „přestřelily, protože se na ministry Věcí veřejných aplikovala presumpce viny". Klasnová nevidí důvod, aby rezignoval Radek John a Josef Dobeš. Někdo prý předpokládal, že mezi Věci veřejné hodí granát a oni se rozprchnou jako králíci, tedy, že odejdou z koalice.

Podle Klasnové by za tím mohla být jakási „tluchořovská klika". Premiér Petr Nečas (ODS) prý z počátku krize nebyl svým vlastním pánem.

Vláda se nakonec dohodla na odchodu Radka Johna a Víta Bárty. Další ministři by ale měli odejít do konce června.

Jsou i další nevysvětlené kauzy

„Pokud už se užívá presumpce viny, tak tvrdíme, že nebyla dostatečně vysvětlena ani kauza ProMoPro, která se systémem Vrtěti Kočí odsunula do pozadí," řekla Klasnová deníku MF Dnes. Poukázala, že existuje dále několik podezření na Miroslava Kalouska. Ten je prý ovšem nezničitelný.

Klasnová řekla ke „zradě" bývalé předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýny Kočí, že je tato osoba pro ní naprosto nedůvěryhodná.

Choroba skočila na Kočí

„Mně kdosi před vstupem do politiky říkal, že v parlamentu prostoupeném duševními chorobami je jen otázkou času, kdy to na každého skočí. No tak na Kočí to skočilo," myslí si Klasnová.

Kočí se prý už dřív chovala podezřele. „Konkrétně třeba zákon o střetu zájmů, který sice vzešel z klubu socdem, ke kterému ale připomínky neměla ani vláda. Když se o tom pak mělo hlasovat na plénu, šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík mi vyprávěl, že Kristýna Kočí na něj spolu s Tluchořem velmi tlačila, aby zákon přijat nebyl," popisuje Klasnová deníku MF Dnes.

Setrvání v politice jsem si filozoficky zdůvodnila

Teď je prý poslanecký klub VV jednotný a zbavil se paranoie. „Já jsem taky prožila sérii bezesných nocí, kdy jsem přemýšlela, jestli mi stojí za to zůstávat ve vysoké politice, musela jsem si to filozoficky zdůvodnit," řekla Klasnová. Dospěla k názoru, že boj je to marný, ale útěk by byl marnější.

Klasnová je přesvědčená, že tvrzení Kočí a Jaroslava Škárky o uplácení Vítem Bártou je lživé. Svému manželovi v tomto naprosto věří. Přesto doufá, že náležitě vysvětlí své rady zaměstnancům ABL z roku 2008.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…