Blíží se hlasování o nedůvěře vládě. Přežije Nečasův kabinet?

25.04.2011 8:59

Kabinet Petra Nečase (ODS) čeká hlasování o nedůvěře vládě. Poslanci mají před sebou řadu perných pracovních dní, ve kterých musí rozhodnout o zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici či o balíku zákonů z dílny MPSV.

Blíží se hlasování o nedůvěře vládě. Přežije Nečasův kabinet?

Poslance čeká po Velikonocích řada povinností. V příštích 14 dnech musí projednat např. tzv. malou důchodovou reformu, musí rozhodnout o zvýšení poplatku za den pobytu v nemocnici ze 60 na 100 korun. Na žádost sociálně demokratických poslanců se bude hlasovat o nedůvěře vládě.

Stejně tak musí být znovu projednány zákony z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí, které byly prosazeny na konci minulého roku ve stavu legislativní nouze. Ústavní soud totiž nedávno pozastavil jejich platnost. Bude se tak znovu hovořit např. o porodném, respektive o zachování porodného pouze pro sociálně nejslabší skupiny

ABL a ProMoPro

Současné poměry sil ve sněmovně ukazují převahu vládnoucí koalice 118 hlasů ku 82, kterými disponuje opozice ve složení ČSSD a KSČM. Sociální demokraté přesto již delší čas volají po hlasování o důvěře vládě. Kabinet Petra Nečase si podle ČSSD důvěru nezaslouží, protože je propojen s bezpečnostní agenturou ABL, kterou v minulosti řídil exministr dopravy Vít Bárta (VV).

Související:

A to není vše, sociální demokraté poukazují také na kauzu „ProMoPro" současného ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Ve vládě Mirka Topolánka (ODS) měl Vondra na starosti organizaci předsednictví a právě společnost ProMo Pro obdržela nemalé finanční částky za údajně předražené služby spojené s předsednictvím. Představitelé opozice žádají po Vondrovi vysvětlení celého případu.

Personální přesuny v kabinetu opozici nestačí

Socialistům nestačí ani personální změny, které nedávno ve vládě proběhly. Prezident Václav Klaus jmenoval nového ministra dopravy, kterým je Radek Šmerda dosavadní náměstek Víta Bárty. Z postu ministra vnitra pak odešel předseda koaliční strany Radek John (VV). Stal se vicepremiérem pro boj s korupcí. Na místo ministra vnitra nastoupil nestraník bývalý elitní policista Jan Kubice. Zvláště nástup pana Kubiceho označují představitelé opozice za „špatný vtip."

Nepřehédněte:

V souvislosti s aférou a údajným uplácením ve Věcech veřejných se k opozici při hlasování o nedůvěře vládě připojí také bývalý členové VV poslanci Stanislav Huml a Jaroslav Škárka. Otázkou prozatím zůstává, jak se zachová bývalá předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí, terá také oznámila pokus o uplácení ze strany Víta Bárty.

K tématu:

Brzy na to ovšem pronikla do médií nahrávka, ve které Kočí popisuje připravovaný puč uvnitř Věcí veřejných, kterému měli napomoci někteří politici z řad ODS. To vše za podpory deníku MF Dnes. Tuto nahrávku Kristýna Kočí označila za záměrnou mystifikaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…