Vítejte v armádě. Čekejte průměrný plat

25.04.2011 10:58

Průměrná mzda v Česku činí necelých 24 tisíc korun, ale dvě třetiny národa si o ní mohou nechat jen zdát. Jaký bude váš plat v případě, že vstoupíte do řad profesionální armády? Dosáhnete v dobách úspor a škrtů alespoň na průměrnou mzdu či snad dokonce ještě výš?

Vítejte v armádě. Čekejte průměrný plat

Mezi lukrativní zaměstnání v minulosti patřilo i povolání vojáka. K zelenému mundůru v minulosti patřila i určitá jistota stálého místa a perspektiva nadprůměrného platu. V časech pravicové vlády, která hledá peníze, kde se dá, ovšem už nic podobného neplatí. Snižují se stavy a těm, kteří zůstávají na svých místech, platy klesají.

Dvě třetiny lidí průměrnou mzdu stále nemají

Český statistický úřad pravidelně zveřejňuje zprávy, v nichž sleduje i vývoj průměrné mzdy v Česku. Za rok 2010 činila průměrná mzda 24 tisíc korun. Reálné propočty ovšem také ukazují, že na tuto sumu nedosahují plně dvě třetiny české populace. Matematicky získaný průměr navyšují lidé, kteří ve vysokých postech, např. generální ředitelé firem, pobírají vysoce nadstandardní mzdu. Jejich pozice je ovšem také spojena s vyšší mírou odpovědnosti.

Psali jsme: Kočí: Poslanci by měli brát průměrnou mzdu. Jandák: Patří do ústavu


Průměrná mzda lidí se základním vzděláním činí přibližně 16 500 korun, Středoškoláci, kteří úspěšně absolvovali i závěrečnou maturitní zkoušku, už si sáhnou na bezmála osmnáct tisíc korun. Plat vysokoškoláků s diplomem druhého stupně už přesahuje 32 tisíc korun. Podle propočtů, ze kterých vychází server platy.cz, se průměrná mzda pohybuje přibližně okolo dvaceti tisíc korun.

Voják zůstává na reálném průměru

Server Aktuálně.cz přinesl informaci, že plat vojáka klesl pod úroveň průměrné mzdy, kterou dlouhodobě sleduje ČSÚ. Vojáci tedy už nedosáhnou na 24 tisíc korun. V diskusním fóru informačního portálu Armády České republiky zájemci zjistí, že reálná výše armádního platu závisí na řadě proměnných jako jsou hodnost, délka praxe, či typ útvaru, ke kterému je jedinec zařazen. Diskutující vojáci se však shodují na tom, že reálná mzda nakonec odpovídá dvaceti tisícům korun. Vojáci tedy zůstávají na celorepublikovém průměru.

Související:

Kdo z vás to má... Johnův graf ukazuje na plat policisty 31 tisíc

Armáda utratila o miliardu a půl více. Vondra: Nakupovala přes prostředníky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…