Říkají mi blonďatá bestie. Je to pochvala, říká Kočí

26.04.2011 9:28

Bývalá předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí se ani po rozpoutané aféře s údajným úplatkem od Víta Bárty a zveřejněné nahrávce plné vulgarit nemíní stáhnout do ústraní. V rozhovoru pro MF Dnes se dušuje, že schválně říkala bláboly, protože věděla, že je odposlouchávána, a novou přezdívku blonďatá bestie může brát jako pochvalu.

Říkají mi blonďatá bestie. Je to pochvala, říká Kočí

Nechystá se skrývat a ani celonárodní ostuda ze zveřejněné nahrávky sebevědomím vyobcované poslankyně Věcí veřejných Kristýny Kočí neotřásla. Chápe prý reakce českého národa na podobné krize, z nichž se podle tradice dělají vtipy a vznikají divadelní představení. „Beru to, chápu to. Na divadlo se chystám," přiznala Kočí v rozhovoru pro MF Dnes i to, že jí jeden kamarád řekl, že přezdívka blonďatá bestie je docela pochvala.

Za obhroublý slovník, který ve zveřejněném rozhovoru používala, se omluvila svým rodičům. „Ale nebuďme pokrytci - mezi přáteli v osobní rovině ne každý z nás hovoří stoprocentně spisovnou češtinou. Nebyl to slovník hodný veřejného projevu, ale nebyl to veřejný projev. Byl to rozhovor mezi dvěma kamarády. Chápu, že je to šokující," uvedla expředsedkyně poslaneckého klubu VV.

SLEDOVALI jsme téma nahrávka Kočí

Bez vulgarit a teorií spiknutí by Bártovy praktiky nevyšly najevo

Věrohodnosti své výmluvě o záměrné mystifikaci se snaží dodat tvrzením, že kdyby na nahrávce mluvila tak, jak mluví normálně a nerozvíjela teorie, které vypráví Vít Bárta o spiknutí, nevyšly by tyto praktiky najevo. „Ano, úmyslně jsem říkala bláboly a rozvíjela informace z třetí ruky. Kdyby to nebyla tak vážná věc, tak bych to považovala za velmi dobrý vtip," odhalila Kočí svůj svérázný smysl pro humor.

Věci veřejné jsou podle ní strana, kde se korumpuje, kde se kupuje loajalita, a proto je přesvědčena, že s Jaroslavem Škárkou nebyli jediní dva, kterých se to týkalo. „Když mi Vít Bárta dával obálku s penězi, měl v rukou ještě dalších x obálek. To znamená, že ještě moji další kolegové peníze dostávali," zmínila Kočí.

Šest hodin zavřeni v bytě za účasti šéfa bezpečnostní agentury

Malý počet odpadlíků od VV si vysvětluje tím, že důvodem jednoty může být sektářství. „Zavřete dvacet poslanců na šest hodin do svého bytu za účasti majitele soukromé bezpečnostní agentury Matěje Bárty - to samo o sobě může být důvodem," podotkla poslankyně, proč se k ní, Škárkovi a Stanislavu Humlovi už nikdo další nepřidal.

V tom, jak si počínala při předání obálky s penězi od Bárty, má prý čisté svědomí. Dotkla se jí až večer před svědkem u advokátky, kde sepsala čestné prohlášení. „Věděla jsem, že ministerstvo vnitra reálně řídí Vít Bárta, takže jsem se nechtěla obrátit na policii. Navíc jsem byla v situaci, kdy mi ministr a kolega ze strany, která chtěla bojovat s korupcí, strká obálku s penězi," poukázala Kočí na to, že nešlo o rozhodování, jestli nahlásit sousedy, že ruší noční klid.

Setkání ve sněmovně nebude příjemné ani pro jednu stranu

Dnešní jednání Sněmovny bude první od té doby, co zmiňovaná aféra propukla. „Lidsky to nebude příliš jednoduché, až se potkáme. Ale jsem profesionál, zodpovědná občanům, nikoliv bývalým kolegům. Nějak to zvládnu," nepřipustila si bývalá šéfka poslanců VV evidentně ani na okamžik, že by se vzhledem k veřejnému mínění měla poslaneckého mandátu vzdát.

Setkávat se s tou, kterou ocejchovali jako zrádkyni, jež chystala puč, nebude nic milého ani pro ty, jimž v klubu Věcí veřejných předsedala. „Osobně to bude samozřejmě hodně nepříjemná situace, až se potkáme," poznamenala pro MF Dnes místopředsedkyně VV Lenka Andrýsová, která byla s Kočí až donedávna velkou kamarádkou.

K věci:

Kočí vládu nepodpoří. Tluchořovi se omluvila

Výzkum před Kočí: ODS padá, komunisté jako topka. Véčka na hraně

Škárka, Huml i Kočí řeknou "ne". Vláda ale zřejmě přežije

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …