Čeští trafikanti nejspíš zažalují Rakousko za ušlé zisky z prodeje cigaret

26.04.2011 10:11

Sdružení trafikantů a prodejců tisku (STAPT) chystá odvetnou akci Rakousku, které omezilo dovoz českých cigaret. Chtějí podat žalobu a požadují odškodnění v řádech milionů eur.

Čeští trafikanti nejspíš zažalují Rakousko za ušlé zisky z prodeje cigaret

Předseda STAPT potvrdil Lidovým novinám, že se o žalobě na Rakousko bude jednat. Trafikanti se prý inspirovali u majitele obchodního a zábavního centra Excalibur City Ronalda Seuniga, který také žaloval Rakousko u tamního Ústavního soudu.

Omezení dovozu způsobilo ztrátu 4 miliard

Seunig prý přišel o 168 milionů eur (4, 3 miliardy korun) kvůli dva roky trvajícímu omezení na dovoz českých cigaret.

V roce 2008 byl v Rakousku přijat zákon, který kvůli ochraně zdraví omezil maximální množství cigaret, které je možné legálně dovézt z Česka do Rakouska, jen na 200 kusů na osobu. Kvůli Evropské komisi ale rakouský Nejvyšší soud opatření zrušil. Přiznal, že lidé mohli převézt přes hranice až čtyři kartony cigaret místo jednoho. Rakousko tak prý dva roky postupovalo protiprávně a v rozporu s pravidly hospodářské soutěže.

K žalobě se může připojit i ministerstvo financí

Pokud vyjde žaloba Seuniga a případná žaloba českých trafikantů, může omezující zákon přijít Rakousko draho.

K žalobě trafikantů se navíc může připojit i české ministerstvo financí, protože to také přicházelo o peníze ze spotřební daně. Jeho mluvčí Ondřej Jakob to zásadně neodmítl v rozhovoru pro Lidové noviny.

Česko se rakouskému omezení dovozu cigaret bránilo už od začátku. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman kvůli tomu poslal rakouské ministryni zdravotnictví oficiální stížnost. V ní stálo, že se Rakousko pod záminkou ochrany zdraví obyvatel snaží protiprávně hájit své hospodářské zájmy.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…