Linka 199 se nevyužívá. Policisté odmítají vyšetřovat případy

26.04.2011 12:23

Ministerstvo vnitra už čtvrtým rokem financuje protikorupční telefonní linku 199. Nahlášené případy korupce ale většinou zůstávají nevyřešeny. Policisté se nechtějí dostat do problémů v souvislosti s vyšetřováním.

Linka 199 se nevyužívá. Policisté odmítají vyšetřovat případy

Deníku Právo to potvrdil šéf české pobočky nevládní organizace Transparency International (TIC) David Ondráčka a předseda občanského sdružení Oživení Tomáš Kramár.

Policista se nechce zaplést do vyšetřování velkých korupcí

TIC provozovala linku 199 od jejího vzniku v roce 2007 do konce loňského roku, kdy jí začalo provozovat sdružení Oživení.

Na linku nejčastěji volají tzv. věční stěžovatelé a jen minimum z devíti tisíc loňských telefonátů se týkalo korupce. Přesto i takové minimum policie často zametá pod koberec. Policista si nechce dělat problémy, pokud narazí na závažný případ.

„V politicky citlivých případech tady podle mého existují tlaky, i když je všichni navenek popírají," řekl deníku Právo Ondráčka. Policie prý trestní oznámení často vyhodnotí tak, že nedošlo ke spáchání trestného činu.

Často chybí odborníci na potírání korupce

„Korupci v nejvyšších místech není žádoucí odhalovat a jsou velké politické tlaky na policii a vyšetřovatele," řekl Kramár deníku Právo.

Podle obou zástupců nevládních organizací je také problém v tom, že policii chybí odborníci na korupci. Mnohé případy proto končí odložením.

Pomohlo by prý rozšíření povědomí o protikorupční lince do veřejné správy. Na korupci by pak upozorňovali lidé zevnitř.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…