Dopis poslanci, který zazpíval: Zasloužíte proplesknout

27.04.2011 9:27

UVNITŘ VIDEO. AKTUALIZOVÁNO Včerejší rozprava Poslanecké sněmovny před hlasováním o důvěře vládě mnohdy připomínala veselou taškařici. Slovní exhibice, výzva k rituální sebevraždě, zpěv či nepozorný kníže popleta, kterému museli napovídat, co říct, aby vláda důvěru získala to vše a ještě víc nám poslanci předvedli v přímém přenosu.

Dopis poslanci, který zazpíval: Zasloužíte proplesknout

Právě zpěv se stal příčinou, že v manželce dlouholetého poslance ČSSD Vlastimila Aubrechta příslovečně bouchly saze. A tak hned večer zaslala poslanci Kortemu mail, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Poslanec TOP 09 Daniel Korte, původním povoláním lingvista a překladatel, totiž poté, co byl při hlasování o důvěře vyzván k hlasování, namísto, aby se vyslovil "pro návrh" či "proti návrhu" povstal a své stanovisko operním hlasem vyzpíval. "Proooooooooti náááávrhuuu," zaznělo tak v jednacím sále.

Nejste vážený, jste ostuda

„Pane poslanče, úmyslně vynechávám slovo „vážený", protože za Vaše vystoupení si Vás rozhodně nevážím," píše v úvodu dopisu Martina Aubrechtová Havlová a pokračuje: „Vaše vystoupení při hlasování o „ nedůvěře" vládě ČR, bylo hodno kabaretu."

Vše k úternímu jednání sněmovny ZDE



Čtěte také: 
 Vláda poslouchala půl dne nadávky. Hlasování o nedůvěře přežila
Bárta si pohrál se slovíčky. Promluvil o puči, který začal půjčkou

Že nejde o chválu tohoto čísla je více než zřejmé z dalších řádků. „Arogance a výsměch českým občanům byl z Vaší strany více než zřejmý. Stydím se za Vás, protože svým chováním jste snížil vážnost dolní komory Parlamentu ČR a dal jste najevo pohrdání voliči."

Být můj, proplesknu vás

Podle ní je patrné, že „studovaný člověk není zárukou inteligence a slušnosti„.Chtěla bych být hrdou českou občankou, ale není na co být hrdá. Vaše vystoupení odpovídalo 4. cenové skupině nebo výkupně železného šrotu," dodává dále manželka exposlance.

Ze závěru dopisu je pak patrné, že poslanec Korte může být rád, že není s Aubrechtovou v příbuzenském poměru. „Věřte, že i když jsem zásadně proti domácímu násilí, tak tohle předvést můj muž, dostal by po návratu domů, česky řečeno průplesk," vzkazuje Kortemu.

Jde o producírování před televizními kamerami

Ten jí svůj čin vysvětlil tím, že odvolávání vlády se stalo pro sociální demokracií jakousi folklorní veselicí, kterou předváděla opakovaně už v minulém volebním období. A dnes dokonce nynější předseda pan Sobotka předem veřejně deklaruje, že bude-li pokus svrhnou vládu úspěšný, ČSSD vládní odpovědnost nepřevezme!

„Je to divadlo, naprosto vyprázdněné a zcela zbavené svého obsahu, jehož jediným účelem je producírovat se před televizními kamerami," píše poslanec ve své odpovědi. „A jalovost tuto jsem, doufám, svým vystoupením ozřejmil a ono značně nudné představení oživil, ozvláštnil a okrášlil," dodává ještě Korte.

Aubrechtová by propleskla, Němcová žádá

Jenže.... Den ještě neskončil a Korte už měl ve schránce další dopis. Tentokrát od předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové. Ta na rozdíl od Aubrechtové do oslovení slůvko "Vážený" vložila.

Ani ona však v dopise neprojevila porozumění pro Korteho pěvecké číslo. V dopise, jehož fotografii přinesl server IHned.cz klade poslanci na srdce, že "jednací řád Poslanecké sněmovny nemůže upravovat jakoukoliv situaci s tím, že zejména tento zákon musí vycházet z rozumného a normálních chování a jednání poslance".

Němcová tak evidentně reagovala na poslancovu výmluvu, že jednací řád zpěv při hlasování výslovně nezakazuje. "Žádám Vás proto o respektování i nepsaných pravidel. Věřím, že rozumíte mé snaze o to, aby zákonodárný sbor více důvěru občanů získával, než ztrácel," končí Němcová svůj dopis.

Rozpárejte si břicho, zem to ocení

Ale bylo toho mnohem více, co mohl divák dychtivý argumentů pro i proti vládě vyslechnout. Například poslanec opoziční ČSSD Jiří Koskuba vyzval Véčka k harakiri. "Já bych vám byl velice vděčen, kdybyste teď vzali hedvábný papír, napsali štětcem báseň, oblékli se do bílého kimona a šli si někam rozpárat břicho. Tato zem by tento samurajský počin určitě ocenila," vzkázal poslancům Věcí veřejných od řečnického pultíku.

Dále ze sněmovny:
Rath na Kubiceho: Nevinnou ženskou jste nechali hnít ve vazbě
Premiér Nečas: Tato vláda nikdy, nikdy nebude pouhou vládou údržbářů

Grebeníček: O vládě se lidé přou, zda se skládá z lumpů či neschopných diletantů

To ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zase pobavil fórum svou roztržitostí. Jako malý školák se nechal při hlasování o důvěře vládě načapat v rozhovoru s premiérem Petrem Nečasem.

Nakonec i knížepán hlasování zvládl 

Do rozhovoru byl tak zabrán, že přeslechl, že byl vyzván k hlasování. Po upozornění, že je na řadě povstal ale ouha, nevěděl co má říct. A stejně jako před školní tabulí napovídají spolužáci zkoušené oběti, i knížeti našeptávalo okolí: "Proti návrhu". A tak nakonec ani Schwarzenberg vládu nepotopil,.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…