Já jako Kalousek vydělám, posmíval se Sobotkovi ministr

27.04.2011 22:39

Ministr financí Miroslav Kalousek se přel se šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou o rozhodnutí ÚS. Soud zrušil ustanovení týkající se stavebního spoření.

Já jako Kalousek vydělám,  posmíval se Sobotkovi ministr

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že vláda si měla vytvořit rozpočtovou rezervu, aby mohla reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS). Na opakovaný dotaz moderátora ČT Jakuba Železného, kde by to mělo být, přesně neodpověděl. "Kde těch šest miliard korun najdete?," ptal se moderátor nakonec ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09.

"Budou na to muset ostatní přispět. Jestliže 5 milionů lidí dostane víc, dalších 5 milionů dostane méně. Vláda by měla rozhodnout do 14 dnů. Nějaká veřejná služba prostě nebude," vysvětlil Kalousek.

"Pan předseda dobře ví, že vláda může vytvářet jen zákonné rozpočtové rezervy. Stejně bych finanční prostředky musel přesunout. Nula od nuly pojde," dodal Kalousek.

"Já bych měl jako Kalousek nález ÚS uvítat. Já stavební spoření mám," povzdychl si Kalousek při argumentaci Sobotky. "Na základě tohoto rozhodnutí dostanu více peněz," odmítl Kalousek účelovost svého návrhu, jak o tom hovořil předseda ČSSD Sobotka.

Nikdo se nás na nic neptal

"Nikdo se nás na nic neptal," hájil Sobotka postup ČSSD, která napadla způsob projednání ve zrychleném řízení ve sněmovně. Ústavní soud pak námitce vyhověl.

Moderátora Železného zajímalo, zda vláda napříště své reformy bude prosazovat tak, aby byly nenapadnutelné. "Budeme napříště připravovat legislativní návrhy s větší odbornou péčí," slíbil Kalousek s tím, že rozsudek respektuje, leč nesouhlasí s ním.

Vývody novináře

Kalousek nejprve nechtěl komentovat výrok prezidenta Václava Klause, že Ústavní soud vstupuje do politiky. Železný namítl, že tak Klaus kritizuje sám sebe, protože soudce jmenuje. Kalousek chvíli váhal a pak s úsměvem odtušil: "To jsou vývody novináře, na které má zcela jistě právo."

Psali jsme:
Benda souhlasí s Klausem. V Maďarsku by si Rychetský a spol. neškrtli
Soud zrušil škrty ve stavebním spoření. Klaus: ÚS vstoupil do politiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…