Sílí volání po předčasných volbách. Vláda má minimální důvěru

28.04.2011 13:31

Nedávnou vládní krizi nepovažují za překonanou dvě třetiny respondentů průzkumu agentury SANEP, z něhož navíc vyplynulo, že pro nadpoloviční většinu dotázaných jsou jediným možným řešením předčasné volby. Navíc se ukázalo, že důvěryhodnost vlády klesla na historické minimum.

Sílí volání po předčasných volbách. Vláda má minimální důvěru

Dubnová vládní krize, kterou zdánlivě ukončilo neúspěšné hlasování o nedůvěře vládě, není podle dvou třetin dotázaných v exkluzívním průzkumu agentury SANEP překonaná. Ještě více respondentů (87 procent) je přesvědčeno o tom, že nešlo o poslední krizi kabinetu Petra Nečase, zatímco jen necelá tři procenta jsou opačného názoru.

Po obměně členů vlády v čele resortu vnitra a dopravy je kabinet nedůvěryhodný v souhrnu pro 70 dotázaných. Naopak důvěru má u necelých 21 procent respondentů. Historické minimum důvěryhodnosti stávající vlády tak jednoznačně odráží pocity a nálady veřejnosti v souvislosti s řadou kauz, které provází doznívající vládní krizi.

Celá zpráva SANEP ZDE

Nadpoloviční většina překvapením není

Není proto divu, že podle průzkumu považuje za nejlepší možné řešení stávající politické situace předčasné volby 56 procent dotázaných. „Vzhledem k atmosféře ve společnosti mi to jako překvapivé číslo nepřipadá. Ale ke konkrétnímu průzkumu bych se nerad vyjadřoval, protože populace odpovídající pro SANEP je hodně netypická," říká pro ParlamentníListy.cz Jan Herzmann, ředitel společnosti Factum Invenio.

Agentura uskutečnila internetový průzkum ve dnech 21. - 26. dubna na vybrané skupině 12 639 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 26 244 dotázaných.

Nejméně důvěryhodná je z koalice ODS

Z dalších údajů průzkumů zaujme i to, že nejdůvěryhodnější ze tří vládních politických stran je pro 12,1 procenta dotázaných TOP 09, kterou následují Věci veřejné (11,9 procenta). Nejméně důvěryhodnou vyšla ODS (9,9 procenta).

Podle 63 procent dotázaných padne nynější vláda vedená Petrem Nečasem ještě před koncem svého volebního období. Největší počet respondentů (téměř 32 procent) se domnívá, že jedinou možností, prostřednictvím které by mohla stávající vláda opětovně získat důvěru občanů, je podání demise celé vlády. Podle 19 procent by pomohlo jednoznačné oddělení politické a podnikatelské sféry.

K věci:

Vláda poslouchala půl dne nadávky. Hlasování o nedůvěře přežila 

Dvě třetiny populace podle průzkumu SANEP: Kočí ze sněmovny 

SANEP zjistil debakl ODS. Doplácí na kauzy ministrů

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…