Do 3 let zanikne většina soukromých škol, soudí expert

28.04.2011 21:34

Počet žáků je rok od roku nižší. Právě ten je přitom důležitým kritériem pro existenci soukromých škol. Řada z nich tak nejspíš v nejbližší době zanikne.

Do 3 let zanikne většina soukromých škol, soudí expert

Až pětina soukromých škol v Česku by mohla do tří let skončit. Na čtvrtečním mezinárodním kongresu soukromých škol v Praze to řekl předseda Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska Vladimír Kolder.

Žáků je méně

Důvodem pro redukční plán je prý zejména úbytek žáků. Demografický pokles zasáhne podle Kolder hlavně střední odborné školy a učiliště.

Více zpráv o tématu školství

Odhadujeme, že za dva až tři roky bude ten úbytek 15 až 20 procent," uvedl Kolder k počtu soukromých škol. Ty totiž musejí hospodařit se ziskem. Nenaplní-li třídy, zkrachují.

Soukromá zařízení dostávají na vzdělávání dotaci od státu, je však výrazně nižší než ta pro veřejné školy. Privátní zařízení tak vyjdou stát levněji. Soukromé školy získávají další peníze ze školného, řada soukromých učilišť a odborných škol prý ale takový poplatek nevybírá.

Náměstek je pro

Změnu financování už ministerstvo školství připravuje, měla by se dotknout i veřejných škol. "Některé obce si drží neefektivní nefunkční školy," uvedl k plánům náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Privátní vzdělávací ústavy by také mohlo zasáhnout srovnávání znalostí žáků, ať už při státních maturitách nebo plánovaném testování žáků v 5. a 9. třídách základních škol. Ministerstvo totiž už dříve avizovalo, že při nových maturitách mohou mít problémy zejména některé soukromé školy. "Vítáme státní maturity jako srovnání," konstatoval však Kolder s tím, že kvalitní a nekvalitní školy jsou jak mezi soukromými, tak mezi veřejnými institucemi.  

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…