Novináři, pozor. Komunisté si zjišťují, kdo je bojkotuje

29.04.2011 7:09

Komunisté jsou znepokojeni tím, že je zejména soukromá média údajně bojkotují. Proto vítají aktivitu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta nedávno upozornila TV Prima na to, že KSČM chybí zejména v nedělní Partii moderátora Jana Punčocháře. Další kroky vůči médiím strana zváží na základě podrobné analýzy, kterou si objednala.

Novináři, pozor. Komunisté si zjišťují, kdo je bojkotuje

Stížnost na Primu probrala Rada na svém posledním zasedání. Primě podle usnesení radních hrozí správní řízení, neboť porušuje zákon. Ten říká, že „v celku vysílaného programu nesmí být jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě". Podle RRTV ale Prima zvýhodňuje čtveřici parlamentních stran ČSSD, ODS, VV a TOP 09 právě proti KSČM, která po čtyři měsíce od prosince 2010 do března 2011 nepozvala do Partie jediného politika KSČM.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Komunisté mají analýzu, zvažují další kroky

"Konečně se někdo zabývá tím, že soukromá média neplní povinnost podávat objektivní a vyvážené informace. A hojná účast lidí z VV a naopak neúčast komunistů v takových pořadech, to za neobjektivitu považujeme, protože náš volební výsledek byl mnohem lepší než zisk Věcí Veřejných, přesto jsou zástupci této strany v médiích zvýhodňování," řekl ParlamentnímListům.cz lídr KSČM Vojtěch Filip.

Jeho strana si nicméně zatím na neobjektivitu u RRTV nestěžovala. "KSČM na neobjektivitu upozorňuje pouze v případě, že někdo zkreslí nějaký náš výrok, popřípadě ho postaví do jiného kontextu, jinak ne," uvedl Filip. To se však může v brzké době změnit. Komunisté si totiž nechali vypracovat podrobnou analýzu, která podle nich ukazuje stejný problém jako s TV Prima hlavně u soukromých rozhlasových stanic. "Víc vám ale neřeknu, konkrétní kroky naplánujeme až na základě vyhodnocení té analýzy," odpověděl Filip na dotaz, zda KSČM sama plánuje stížnosti na nevyváženost u RRTV.

Psali jsme:
Rozhlas zakázal Olmerovi mluvit o politice. Jen Tankový prapor a nemoci

Na Primu si u Rady podle její předsedkyně Kateřiny Kalistové stěžoval jeden z diváků. Zasláním upozornění na neobjektivitu je pro RRTV prý celá záležitost uzavřená. "Nevylučuji ale, že v řádu měsíců u pořadu Partie neprovedeme další kontrolní monitoring. Pokud by se porušení zákona u Primy objevilo opakovaně, můžeme zahájit správní řízení a uložit sankci ve formě pokuty," řekla ParlamentnímListům.cz Kalistová.

Televize Prima se zatím k případu vyjadřovat nechce. "Čekáme na písemné vyhotovení předmětného rozhodnutí a následně zvážíme další kroky. Do pořadu Partie vybíráme hosty na základě aktuálního politického dění," uvedla mluvčí TV Prima Jana Mrákotová. Moderátor pořadu Jan Punčochář pak formou SMS ParlamentnímListům.cz vzkázal, že se za Primu k probíhajícímu sporu vyjadřovat nebude.

Psali jsme:
Komunisté nechápou. Pro Ransdorfa je vláda spolkem pro dokradení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…