Odborník: Dvořáková to vidí moc apokalypticky, ale vlastně má pravdu

28.04.2011 21:24

Příčinou české politické krize není podle Tomáše Lebedy pouze nefér chování politiků, ale i veřejnosti. Ta rezignovala a je příliš pasivní. A to je chyba. V ČT tak politolog do detailů zanalyzoval současný politický stav, ke "Klausovu peru" se ale vyjádřit odmítl.

Odborník: Dvořáková to vidí moc apokalypticky, ale vlastně má pravdu

Vládní krize, která zmítala českou politickou scénou, rozpoutala diskuzi o současném politickém i společeském stavu v tuzemsku vůbec.

Do čtvrtečního Hydeparku České televize jej přišel komentoval politolog Tomáš Lebeda. Handrkování mezi současnými politiky vysvětlil tím, že v ní nefigurují odborníci, ale laici, kterým příliš nejde o vedení země. Na rozdíl od minulosti.

Matadoři všedního dne

"V 90. letech vstupovali do politiky lidé, kteří měli vize, myšlenky. Postupem času se ale z politiky vytratili, dostali se do ní takoví ti matadoři všedního dne. Obsah a vize se z politiky vytratil, dnes jsme svědky toho, co tento styl politiky přináší," vysvětlil v pořadu Lebeda.

Na pero se mě neptejte

Ten se sice aktivně vyjadřoval ke všem otázkám ohledně současného stavu politiky, k etudě s krádeží pera, o niž se nedávno v Chile pokusil prezident Václav Klaus, se ale vyjádřit odmítl. "To není otázka pro politologa," hájil se.

SLEDUJEME témata nahrávka Kočí a vládní krize

Na dotaz diváka, co soudí o názoru politoložky Vladimíry Dvořákové, jež je současnou politickou situací zděšena a tvrdí, že povede k masovým protestům a demonstracím, ale odpověděl rád. "Paní Dvořáková to vidí moc apokalypticky, ale de facto souhlasím, " řekl v ČT.

Křížek není kroužek, varuje Lebeda

Vinní jsou i občané

Vina za stav současné politické kultury ale podle něho nepřísluší pouze politikům. "Záleží na občanech, jestli budou aktivní, jestli si budou pamatovat to vše, co se teď děje, jestli to při dalších volbách vezmou v úvahu," apeloval na voliče Lebeda s tím, že je nutné nerezignovat a nastavit politikům jasné mantinely.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV
Záznam tajné nahrávky Kristýny Kočí

Toho se jedna z volajících důchodkyň otázala, jaké mantinely má na mysli. Podle politologa je řešením větší politická angažovanost, zakládání sdružení a podobně. "Pokud se lidem například nelíbí, že jim někdo vykácí alej stromů, ať založí sdružení," doporučil jí Lebeda.

Ódeesáčtí kádři

V reakci na dotaz dalšího z diváků pak zhodnotil současnou situaci v největší vládní straně, ODS. Posteskl si nad tím, jaké "typy kádrů" je partaj schopna generovat. "Stala se z nich organizace na obsazování politických postů, ODS je v silné programové a ideologické krizi, povzdechl si Lebeda.

K věci:
Vláda poslouchala půl dne nadávky. Hlasování o nedůvěře přežila
Kabaret sněmovna: Kalouskovy dlouhé prsty a rozpáraná břicha
Bárta si pohrál se slovíčky. Promluvil o puči, který začal půjčkou 

Foto: Repro ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…