Bárta: Přijít může cokoliv. I premiér z TOP 09

29.04.2011 8:50

Vít Bárta, neformální šéf Věcí veřejných v rozhovoru pro Aktuálně.cz nepřímo potvrdil, že příští premiér by mohl být z řad TOP 09. Za nepřímými odpověďmi, se ale může nabízet i několik dalších možných variant. Vychází z toho, že vláda může v červnu padnout.

Bárta: Přijít může cokoliv. I premiér z TOP 09

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

I když zatím Vít Bárta tvrdí, že "hmatatelný" plán B pro případný pád vlády ještě na světě není, potvrzuje, že koalice je ve vážných problémech. A plán "B" připomněl.

"Loď objektivně nabírá vodu a my musíme intenzivně pumpovat," uvedl Bárta v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Je třeba přemýšlet nad plány B."

Věci veřejné teď totiž vážně začaly uvažovat o variantě, že by vláda padla v červnu, kdy chce premiér spojit reformní zákony s vyslovením důvěry vládě. Pro tento případ zvažují i kabinet na jiném půdorysu a v čele s premiérem z řad TOP 09. A jak uvedl server Aktuálně.cz právě Vít Bárta tuto možnost už sondoval.

Dosud však koaliční partneři poté, co byla vládě vyslověna poslanci důvěra, setrvávají na svých pozicích. A shodně prohlašují, že platí koaliční dohoda. Zároveň jak ODS, tak i TOP 09 odmítají premiéra z jiné koaliční strany, než je právě ODS.

Bárta: Za rozkolem véčkařů stojí skupina uvnitř ODS

Vít Bárta dále v rozhovoru uvedl, že rozkol ve Věcech veřejných způsobila klika uvnitř ODS, která chce posílit vliv. "Tato skupina má tendenci provést s pomocí přeběhlíků převrat v ODS nebo minimálně posílit svoji pozici," uvedl doslova.

Mluví se totiž ještě o něčem jiném. A to, že by část ODS šla do nové koalice a cílem bude vlastně prostřednictvím VV torpédovat ODS.

Vít Bárta má však poněkud jiný názor. "Já to paradoxně vnímám přesně obráceně: je naprosto jasné, že křídlo v ODS zašlapané vloni před volbami otevřeně nenávidí Věci veřejné. A toto křídlo má zjevně nadstandardní vztahy s Kristýnou Kočí a zjevně nerezignovalo na snahu přetahování poslanců a výrobu kompromitujících materiálů. A tato skupina má tendenci provést s pomocí přeběhlíků převrat v ODS nebo minimálně posílit svoji pozici," uvedl Bárta.

Přes všechny tyto úvahy však na závěr rozhovoru ještě neformální lídr strany VV Bárta zdůraznil, že v tuto chvíli pád vlády zcela definitivně jistý není.

Čtěte také:
Vít Bárta zahájil mediální očistu. Snad mu to nesežerou, bojí se Rath 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…