Němcová rozhodla: Schůze k Promopru bude příští čtvrtek

29.04.2011 10:15

Mimořádnou schůzi sněmovny k údajně předražené zakázce pro firmu Promopro svolala předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) na čtvrtek 5. května odpoledne. Zveřejnila to Poslanecká snemovna na svém webu. Zasedání iniciovala opoziční ČSSD kvůli údajnému plýtvání peněz při předsednictví EU.

Němcová rozhodla: Schůze k Promopru bude příští čtvrtek

Zasedání svolané na 18:15 se tentokrát s největší pravděpodobností uskuteční. Poslanci dvou menších koaličních stran chtějí opustit sál a opoziční ČSSD a KSČM by měly sílu schválit programu schůze. ODS ale zdůrazňuje, že podle koaliční smlouvy mají TOP 09 a VV hlasovat proti. 
    

ČSSD chce, aby ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) informoval poslance o zjištěních ministerstva financí. Někdejší vicepremiér pro evropské záležitosti a nynější ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) by potom měl vysvětlit svou roli.

Sociální demokraté v minulosti schůzi ke kauze Promopro už vyvolali. ČSSD navrhovala, aby sněmovna žádala Vondrův odchod z vlády. Sněmovna ale tehdy hlasy koalice neschválila program a zasedání se nekonalo.

Čtěte také: Grilování Vondry zřejmě bude. VV ho už nechrání

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení. Od úřadu vlády dostala firma zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Část peněz je zablokována na údajně podezřelých účtech v Rakousku. Ministerstvo podalo trestní oznámení, případ vyšetřuje policie.
    

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…