ČSSD vyřeší morální problém ministrů. Progresivní daní z příjmů

29.04.2011 13:11

Poslanci sociální demokracie znovu předloží do sněmovny návrh na zavedení progresívní daně z příjmů. Tímto opatřením by se daly kompenzovat výdaje spojené se zrušením některých úsporných opatření u stavebního spoření. Navíc by odpadl morální problém ministrů TOP 09 Kalouska a Drábka.

ČSSD vyřeší morální problém ministrů. Progresivní daní z příjmů

Ve sněmovně se znovu objeví návrh na zavedení progresivní daně z příjmů, který předloží poslanci ČSSD. Podle této předlohy by lidé s měsíčními příjmy nad sto tisíc korun měli platit třicetiprocentní daň místo nynější patnáctiprocentní. Příjmy ze zvýšení daní mají podle ČSSD státu kompenzovat výdaje spojené se zrušením některých úsporných opatření u stavebního spoření.

Ústavní soud totiž v tomto týdnu s okamžitou platností zrušil loňské rozhodnutí sněmovny uvalit padesátiprocentní daň na poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010. Ministr financí Miroslav Kalousek reagoval na verdikt prohlášením, že mu kvůli rozhodnutí bude v rozpočtu chybět asi šest miliard korun.

Útlocitná opozice myslí na koaliční ministry

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka doprovodil ohlášený návrh ČSSD tím, že ministři za TOP 09 Kalousek i Jaromír Drábek si stěžovali, že mají morální problém, neboť dostanou příspěvek na stavební spoření, což oni vzhledem ke svému příjmu nepotřebují. „My jsme se rozhodli jim s tímto problémem pomoci," uvedl Sobotka.

Sociální demokracie se naposledy pokoušela uspět v dolní parlamentní komoře s návrhem na zavedení progresivní daně v březnu. Ale poslanci vládní koalice tento její návrh zamítli a malou šanci bude mít i při tomto dalším pokusu.

K věci:

Já jako Kalousek vydělám, posmíval se Sobotkovi ministr 

Benda souhlasí s Klausem. V Maďarsku by si Rychetský a spol. neškrtli 

Šlégr: Ve Vancouveru jsem odváděl daň 52 procent z příjmu. Na chudší

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…