Štětina: Komunisty zakázat. Ale rychle, ještě před volbami

30.04.2011 9:39

Už v průběhu května by vláda měla mít na stole analýzu, zda se má zabývat návrhem Senátu na posouzení ústavnosti KSČM. Vojtěch Filip, předseda KSČM, iniciativu ministerstva vnitra považuje za skandální a samotné senátní usnesení za směšné.

Štětina: Komunisty zakázat. Ale rychle, ještě před volbami

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde


Svým 511. usnesením shledala horní komora parlamentu „dlouhodobě opakované indicie porušení Ústavy ČR Komunistickou stranou Čech a Moravy jako znepokojující a závažné" a Senát se proto domnívá, že by se Nejvyšší správní soud měl senátním podnětem zabývat, „protože existují důvodná podezření, že Komunistická strana Čech a Moravy nemůže vyvíjet činnost, neboť porušuje ústavu a zákony."

Tak zhruba zní usnesení Senátu. Komise, kterou vedl senátor Jaromír Štětina, vznikla z podnětu Topolánkovy vlády. Výše parafrázované usnesení vlády je z 30. října 2008. Topolánkova vláda se jím až do svého pádu v květnu 2009 nezabývala. Nechopila se jej ani vláda Jana Fischera. Až vláda Petra Nečase, respektive bývalý ministr vnitra Radek John se rozhodli vrátit se k prozkoumání ústavnosti KSČM. A to na naléhání TOP 09.

Čtěte také:


Štětina radí vládě: návrh podejte dřív, než budou jakékoliv volby

Sám Jaromír Štětina očekává, že by se vláda senátním usnesením zabývat měla, ale předjímat si nedovoluje. „Nyní je na vládě, jak s tím naloží," uvedl senátor pro ParlamentníListy.cz. Avšak přiznává, že způsob, jakým vláda se senátním návrhem naloží, mu lhostejný není. „Očekávám, že se tím vláda bude zabývat, když se jedná o usnesení celé jedné komory parlamentu," říká Štětina a doporučuje vládě: „Pokud s tím vláda chce něco udělat, měla by to udělat před jakýmikoliv volbami, aby nevzniklo podezření, že důvody, které ji vedly k podání návrhu, aby soud posoudil ústavnost KSČM, by mohly být politické."

Senátor vidí problém především v názvu posuzované strany. „KSČM má v názvu strany slovo komunistická, nejedná se přitom o nějaký křesťanský komunismus, KSČM se hlásí k marx-leninské tradici. A s tou je spojeno i násilí jako legitimní cesta k moci. Právě tím, že KSČM násilí jako cestu k moci neodmítá, porušuje ústavu." Štětina přitom zdůrazňuje, že se jedná o právní, nikoliv politický problém. „Jako občan jsem povinen poukazovat na to, je-li ústava dodržována, nebo ne."

Čtěte také:


V průběhu května bude návrh zanalyzován, do té doby bez komentáře

Analýzy, která bude doporučovat, nebo nedoporučovat podání senátního návrhu na posouzení ústavnosti KSČM, se ujal právník ministerstva vnitra Karel Bačkovský, který se podílel na úspěšné žalobě vedoucí k rozpuštění Dělnické strany. Ten ParlamentnímListům.cz sdělil, že v tuto chvíli považuje za předčasné se nějak blíže k senátnímu návrhu vyjadřovat, nejprve se svými závěry hodlá seznámit vládu.

Většina analýzy je podle Bačkovského slov dokončena. „Předpokládáme, že by měla být hotová v průběhu května," uvedl pro ParlamentníListy.cz Karel Bačkovský.

Komunisté se nebojí o sebe, ale o mezinárodní vztahy

Předseda KSČM Vojtěch Filip se výsledku analýzy neobává. Varuje však před mezinárodněpolitickými důsledky. „Jedná se o iniciativu ministerstva vnitra, která má negativní politické konsekvence. Kypr, člen Evropské unie, je stát s komunistickou vládou, italský prezident byl dlouholetý funkcionář Komunistické strany Itálie, nikoho z nich takovéhle počínání české vlády nepotěší," zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Filip.

Za důkaz, že se KSČM nehodlá chopit v České republice moci násilím, považuje Filip především jednadvacetileté působení strany v politice od roku 1990. „Názor pana Štětiny považuji za směšný a považuji jeho činnost za neschopnost zabývat se relevantními tématy," uzavírá předseda KSČM.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …