Státní lesy žalují véčkaře za pomluvu

29.04.2011 19:39

Lesy se brání nařčení VV, že u nich probíhají krádeže za bílého dne. Státní podnik podal trestní oznámení pro pomluvu.

Státní lesy žalují véčkaře za pomluvu

Vedení státního podniku Lesy ČR (LČR) podalo trestní oznámení za pomluvu a křivé obvinění. Ohradilo se proti nařčení ze špatného hospodaření, které proti němu vznesl poslanec Věcí Veřejných (VV) Josef Novotný.

Generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora vyzývá k rychlému vyšetření případu a je přesvědčen, že trestní oznámení proti státní firmě bude odloženo. LČR si nejsou vědomy jakéhokoliv protiprávního jednání.

Věci veřejné kritizují Lesy, že se v nich děly "krádeže za bílého dne", o praktikách prý věděl nejen současný ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), ale i generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Nejmenší koaliční strana požaduje odchod Fuksy i Sýkory z funkcí. Státní dřevařská firma nařčení z nepoctivých praktik opakovaně odmítla. Podle Fuksy je hospodaření firmy v pořádku.

Věci veřejné podaly na pražské vrchní státní zastupitelství trestní oznámení kvůli údajně nezákonnému nakládání s finančními prostředky státního podniku Lesy ČR 12 dubna.

Je to politikum, brání se Sýkora

"Státní podnik ani já jsme bohužel nebyli s obsahem trestního oznámení seznámeni. Není nám tak známo, co přesně Lesům ČR či mně osobně Věci veřejné vytýkají," uvedl Sýkora. 

Za kauzou vidí politky motivovaný krok. Případ propukl loni v prosinci poté, co byla zveřejněna nahrávka tehdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Ten si nahrál rozhovor s Martinem Knetigem, poradcem tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Podle Knetiga prý v době, kdy byl Drobil předsedou dozorčí rady Lesů ČR, docházelo v podniku ke "krádežím za bílého dne". Později sice svoje slova odvolal, ale Drobil ve funkci ministra skončil. 

Sátní Lesy ČR spravují více než polovinu všech lesních porostů v České republice, což představuje majetek v desítkách miliard korun, tržní cena lesů ale může být až bilion korun.

Jedná se o jeden z posledních velkých státem vlastněných podniků, od čehož se odvíjí i zájem politiků o tuto firmu.

Od roku 2003 se v LČR vystřídalo sedm generálních ředitelů. Podnik se dlouhodobě potýká s tendry na lesní práce, které jsou kritizovány z mnoha stran, zakázky řešily soudy i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V roce 2010 LČR měly rekordní zisk 3,13 miliardy Kč před zdaněním.

Psali jsme:
Lesy ČR: Napřed akciovka a pak burza, plánuje šéf lesů Sýkora
Lesy ČR devastují Šumavu, tvrdí ekologové z Hnutí Duha
Paroubek: Lesy ČR - nepřetržitý sled „přehmatů"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…