Soudkyně Wagnerová přirovnala Kalouska k nacistům

30.04.2011 20:20

AKTUALIZOVÁNO Soudkyně Eliška Wagnerová se domnívá, že realizace návrhů Miroslava Kalouska ohledně stavebního spoření by byla obcházením zákona. To prý Ústavní soud nemohl dovolit.

Soudkyně Wagnerová přirovnala Kalouska k nacistům

Ústavní soud musel v poslední době několikrát řešit neshody na politickém poli. Poslední spor vyřešil tuto středu, kdy dal za pravdu ČSSD a odmítl škrty ve stavebním spoření.

Nejvyšší instituci justice svými návrhy nyní zásobuje nejčastěji právě sociální demokracie. Nelíbí se jí totiž vládní plány a reformy. Podobný postoj ke koaličním návrhům zastává ale i místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

Horká jehla na reformy

"Ty reformy se šijí horkou jehlou a jsou v nich chyby," uvedla v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Politikům vyčítá také nadužívání stavu legislativní nouze. Z jeho výhod prý těžila již vláda Václava Klause, ale i ta Zemanova nebo Fischerova.

Soudkyně v rozhovoru ale objasnila rovněž důvod, proč v případě stavebního spoření Ústavní soud zasahoval i do věci daní. "My jsme jasně řekli, že se to sice nazývá daň, ale ve skutečnosti je to takové pišpuntálství od toho ministra financí, že to nazval daní. Šlo o úplně normální krácení státního příspvěku. Víte, tomu se říká obcházení zákona," uvedla Wagnerová s tím, že ÚS podobné praktiky podporovat nehodlá.

Ministra rozhodnutí soudu dvakrát nepotěšilo. I když by asi mělo. "Já bych měl jako Kalousek nález ÚS uvítat. Já stavební spoření mám," řekl v Událostech, komentářích na ČT. "Na základě tohoto rozhodnutí dostanu více peněz."

Kalousek jako nacista?

"Kdybych se vrátila do historie, takhle se pracovalo v nacistickém Německu," komentovala soudkyně metaforicky záměry ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na zavedení daně, která ve skutečnosti prý daní nebyla. Pán státní kasy se podle Wagnerové bál, že se v případě, že operaci nazve pravým jménem, tedy snížením státního příspěvku, objeví námitka retroaktivity.

Wagnerová v Lidových novinách také objasnila, jak se při posuzování návrhů, které k Ústavnímu soudu přijdou, rozhoduje. Například na případu možnosti schválit rozpočtové provizorium.

Udělají, co povolíme

"Státní rozpočet se přece má přijímat na základě schválených zákonů. Takže schválit dřív rozpočet než ty zákony už samo o sobě bylo dost neodpovědné počínání (...). Jestli to politikům povolíme teď, tak oni budou pokračovat," uvedla soudkyně.

Ne všichni ústavní soudci ovšem souhlasí s rozhodnutím své domovské instituce. Například Stanislav Balík poukázal na to, že v době, kdy je na tom státní pokladna zle, lidé protestují za osm korun. Nález Ústavního soudu o stavebním spoření jim totiž podle něj přispěje jen 8,20 Kč denně.

"Po dobu jednoho roku tak bude této skupině umožněno každou neděli ve svatém supermarketu přikoupit plato jogurtů v akci na celý příští týden," poznamenal podle LN Balík. Státní pokladna ale přijde o stamiliony korun.

Více: Soudce ÚS kolegům: Lidé budou mít leda na jogurt, ale stát přijde o stamiliony

"Jestliže 5 milionů lidí dostane víc, dalších 5 milionů dostane méně. Vláda by měla rozhodnout do 14 dnů. Nějaká veřejná služba prostě nebude," vysvětlil ministr Kalousek, jak bude kompenzovat rozhodnutí soudu. Svůj boj se stavebním spořením navíc nevzdává. Tentokrát chce státní podporu stavebního spoření u starých i nových smluv od ledna 2012 úplně zrušit. Stát by tím podle něho ušetřil až 13 miliard korun.

S prosazením záměru to ale nejspíš bude mít obtížné. Odmítají to totiž koaliční partneři TOP 09 - občanští demokraté i Věci veřejné. Ekonomický expert VV Michal Babák České televizi řekl, že si dokáže představit pouze snížení státní sociální podpory na polovinu, u nových smluv tedy ze 3 000 korun na 1 500 Kč.

Více čtěte:

Soud zrušil škrty ve stavebním spoření

Sobotka (ČSSD): Zásah do stavebního spoření nabourá ekonomiku ČR 

Stavební spoření už nebude tak výhodné. Levice to dá k soudu  

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…