Hašek na Primě bodoval. Konečně "socan s gulema"

01.05.2011 11:51

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Pošmourné májové dopoledne vyplnilo podle analytika Břetislav Polácha velmi zajímavé vystoupení na televizi Prima. Hosty byli výrazní představitelé vládní TOP 09 a opoziční ČSSD, jmenovitě Miroslav Kalousek a Michal Hašek.

Hašek na Primě bodoval. Konečně "socan s gulema"

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde 

"Překvapila mě ostrost Haškových slov, až bych použil nadsázku, že jsem konečně spatřil socana s gulema," uvedl pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách v návaznosti na nedělní Partii televize Prima. Zásadním tématem vystoupení Michala Haška a Miroslava Kalouska, navzdory upoutávkám stanice, byly předčasné volby a legitimnost vládní koalice.

"Pane Kalousku, jak z této bramboračky ven? Jak dlouho vůbec vláda vydrží?" přispěl svým komentářem k vzájemně vyhrocené debatě moderátor Jan Punčochář. Ministr financí pokrčil rameny, hejtman Jihomoravského kraje se pousmál. Tím na delší dobu úsměvy skončily.

NEPŘEHLÉDNĚTE:

"Mně se líbila jedna věc. Když Kalousek s někým debatuje, obvykle svého soupeře drtí argumenty, jízlivostí anebo svým přístupem k debatě. Trochu jako Miloš Zeman, řekl bych. Jenomže v případě Haška se mu to příliš nevedlo. Hašek nejenže byl prakticky na všechno připravený, on s Kalouskem argumentačně často soupeřil," uvádí dále Polách.

Místopředseda ČSSD v souvislosti s dosavadními vládními kroky označil plánované reformy za marné a "za něco, co ani reformou nazvat nejde". Ministr financí kontroval, že "před měsícem jste nám vyčítali rychlé tempo, teď zase tvrdíte, že reformy neděláme". Kalousek zároveň Haška vyzval, aby si pro příště srovnal fakta.


Dříve než oba první místopředsedové zasedli do židlí na Primě, obletěla média zpráva o žalobě, která míří od Michala Haška na ministra financí Kalouska. Vedení krajů se tak pod Haškovou taktovkou pouští do boje proti vládě, respektive některým jejím krokům. Ty jsou podle ČSSD namířeny právě proti této straně. Ale i občanům.

Šéf Asociace krajů Michal Hašek se bude jako vedoucí představitel této instituce domáhat peněz na regionální železniční dopravu u soudu. Jedná se o peníze, které vláda regionům jednostranně zablokovala na svém středečním zasedání. Podle Haška se ministr financí Miroslav Kalousek rozhodl pomstít krajům vedeným ČSSD za prohraný ústavní spor o stavební spoření (detailní informace ZDE).

Kvůli němu totiž klesnou příjmy státního rozpočtu zhruba o šest miliard korun a ministr financí se rozhodl rozpočtový propad částečně pokrýt z peněz původně určených na dotace pro ztrátovou regionální železniční dopravu.  Kalousek informace sociálních demokratů odmítá.


Zástupce ČSSD nezaváhal a vytasil se s trumfem největším. Kalouskovi před obrazovkami vytknul, že v době největších škrtů přivádí Radek John na Úřad vlády třináct zaměstnanců s ročními náklady dvacet milionů korun. "Hašek tady vyjmenoval známé věci, ale Kalousek na ně neměl slova, protože šlo o jakési dohody uvnitř koalice, proto mlčel," uvedl Polách.

Podobně striktní byl Kalousek, ale i Hašek v diskuzi o budoucnosti vládní koalice. Sociální demokrat sice jednoznačně podpořil předčasné volby, Kalousek mu opáčil, že jde o nesmysl. Ministr financí svá slova zdůvodnil tvrzením, že předčasné volby mohou nastat až v momentě, kdy nedojde ke koaličním dohodám. "Což se nestalo!" zaburácel Kalousek. Hašek se nenechal vyvést z koncentrace. "Vy pouze oznamujete a válcujete, tak to je, pane Kalousku," řekl Hašek.

Posledním mediálně zajímavým výstupem byl podle analytika výstup týkající se ABL. "Ačkoli dříve byla ta tři písmena abnormálně frekventovaná, dnes už je vidět, že se ODS, VV a TOP 09 dohodly a je ticho po pěšině. ČSSD tady předvádí boje s větrnými mlýny tím, že neustále opakuje vazby. Lidé jsou i tak naštvaní, vládě nevěří, ale ona beztak přežije," dodal závěrem Polách.

Další analýzy mediálního vystupování:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…