Kalousek by měl zrušit anonymní akcie, získal by důvěru lidí

02.05.2011 6:24

Ústavní soud shledal škrty ve stavebním spoření nezákonnými, zpětné rušení výhod u jednou platně uzavřených smluv je v rozporu s pravidly právního státu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poté prohlásil, že v rozpočtu bude chybět šest miliard korun, a proto bude potřeba šetřit. Místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček ale před škrty varuje.

Kalousek by měl zrušit anonymní akcie, získal by důvěru lidí

Kalousek chce šetřit zrušením dotací krajům na regionální železniční spoje. Podle Libora Roučka se ministr financí chce mstít ČSSD za vyhraný podnět k Ústavnímu soudu. Kraje totiž vedou především sociálně demokratičtí hejtmani.

Státní podporu na stavební spoření plánuje Kalousek zrušit úplně

„Ministr takzvané „vlády rozpočtové odpovědnosti" chce zrušit finanční produkt, který prostřednictvím státního příspěvku motivuje ke spoření miliony drobných střadatelů v této zemi. Právě jistota státní podpory často přiměla i nízkopříjmové domácnosti, aby takto spořily a vytvářely si rozumnou rezervu pro budoucnost," píše Rouček na svém blogu na serveru iDNES.cz.

Pokud chce utahovat opasky, měl by o tom umět přesvědčit lidi

Narušení právní jistoty prý vytváří nebezpečnou atmosféru. Pokud nebudou mít lidé jistotu ohledně budoucnosti, ztratí zájem o spoření a „rozhodnou se pro krátkodobý efekt spotřeby".

Rouček navrhuje, aby se Kalousek poohlédl po úsporách jinde. Měl by prý zrušit anonymní akcie na doručitele.


„Dokud u nás bude možné, aby politici, starostové nebo vysocí státní úředníci mající vliv na rozdělování veřejných zakázek tajně drželi akcie na doručitele, nepodaří se ministrovi financí Kalouskovi nikoho přesvědčit o tom, že je nutné utahovat opasky ve stavebním spoření," vysvětluje Rouček.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…