Lidé bez stravenek, Kalouskův sen. Inteligentní to není, říká Keller

02.05.2011 7:11

Stravenky. Známe je už desítky let. Jako příspěvek na jídlo byly k platu přidávány i před listopadem 89. Teď se zdá, že mají odzvoněno. Vedle dalších zaměstnaneckých benefitů by měly vzít za své a neměly by tak přežít rok 2013. Ovšem například restauratéři, ale zejména odbory a zaměstnavatelé se stravenek nehodlají vzdát lacino. Ve vzduchu visí i stávka.

Lidé bez stravenek, Kalouskův sen. Inteligentní to není, říká Keller

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde


„Pan Kalousek neustále útočí a má v plánu zrušit stravenky. Bylo by dobré mu připomenout, aby začal také v Poslanecké sněmovně, když chce měřit všem stejně. V jejich bufetu nebo jídelně jsou směšné ceny jídel, nápojů, a to možná i alkoholických. Když chce něco rušit, tak by měl začít ve sněmovně s výhodami, což vlastně nahrazuje stravenky?" míní v jedné z nesčetných diskuzí na téma stravenky pan Ladislav.

Pan Kalousek je...

„Pan Kalousek je ten největší dobytek v této zemi. Ať začne šetřit u sebe a zruší ty nesmyslné a naprosto zbytečné výhody poslanců," odkazuje pro změnu i pan Jaroslav na fakt, že v Poslanecké sněmovně je možné najíst se za v podstatě nákladové ceny. Což znamená, že jde o ceny, které nenajdeme ani v nejlevnějších hospodách.

Pochopení pro rušení konkrétně stravenek nemá pochopení ani sociolog a dlouholetý pozorovatel sociálních odpadů těch či oněch reforem na obyvatele Jan Keller. „U stravenek je zajímavé, že jde v zásadě o bod, na kterém se vzácně shoduje velká část zaměstnavatelů s odbory. Stravenky z hlediska daní jsou nesystémové, to je pravda, ale my máme tolik nesystémovosti, že mám pocit, že stravenky se v nich ztratí," uvedl pro ParlamentníListy.cz Keller.


Rušit místa, to není inteligentní

„Horší ale je, že jakmile by se sáhlo na stravenky, odnese to velká část služeb v sektoru stravování. Je spočteno, že vezmete-li stravenky deseti zaměstnancům, zlikvidujete tím místo jednoho kuchaře nebo číšníka. A to v těch velkých počtech už má svoji váhu. A v době ekonomické krize likvidovat pracovní místa není, myslím si, není ta nejinteligentnější strategie" řekl sociolog.

Jeho slova potvrzuje Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS). Podle ní absence stravenek v systému by v praxi znamenala, že celých 70 procent zaměstnanců by po zrušení stravenek omezilo obědvání v restauracích. Téměř polovina by jich pak omezila svou útratu. To by prý v odvětví stravování zaznamenalo propad v obratu o 7,54 miliardy korun a to by mohlo představovat zrušení až 32.000 pracovních míst.

Že to Kalouskův záměr na rušení benefitů, jejichž nejviditelnějším představitelem stravenky jsou, nebude mít lehké, dokazuje i petice s názvem „Neberte nám stravenky". Kampaň zahájená v říjnu loňského roku získala přes padesát tisíc podpisů. Spoluautorem petice byla vedle Asociace samostatných odborů, a už zmíněné Asociace provozovatelů poukázkových systémů, i Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).



Stravenky se vyplatí i zaměstnavatelům

Připomeňme, že zrušení daňového zvýhodnění benefitů má být součástí nového zákona o dani z příjmu. Novelu chystá ministr financí Miroslav Kalousek. Ten pak hodlá zrušení benefitů kompenzovat zavedením takzvaného zaměstnaneckého paušálu, který by měl představovat asi tři tisíce korun ročně, tedy 250 korun měsíčně.

Pro zaměstnavatele to byl daňově uznatelný náklad do výše 70 procent sazby stravného a 55 procent nominální hodnoty poukázky i osvobození příspěvku od odvodů na sociálním a zdravotním pojištění. Zaměstnanec nemusel z příspěvku odvádět daň z příjmu fyzických osob, ani odvody na sociální a zdravotní pojištění.

I pohostinství má svou petici

Stejně jako v zaměstnaneckém sektoru probíhala od loňského října za zachování stravenek i kampaň Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR). V ní asociace rovněž vyzvala k boji za zachování stravenek. Petici podepsalo již přes 6000 restaurací v celé republice.

Kalousek se přes vlnu kritiky vzdát nehodlá. "Trvám na svém konzistentním postoji, ale nejen ohledně stravenek. Jsem proti všem diskriminačním zvýhodněním," uvedl pán státní kasy pro ParlamentníListy.cz.

Související: Kalousek bude bojovat za zrušení stravenek. Nechce dvě platidla


Za stravenky erotické služby?

„Pokud jsme se zavázali, že zjednodušíme výběr daní a odstraníme spoustu nesmyslných výjimek, tak pevně doufám, že si to vláda bude umět prosadit i ve sněmovně. Jsem ochoten bojovat do posledního dechu," konstatoval ministr.

Nechce prý, aby v Česku obíhala dvě platidla - peníze a stravenky. „Protože za stravenku si nemusíte kupovat jen teplou stravu, ale také erotickou službu, jak jsem byl informován z bulváru," dodal Kalousek.

Odbory nicméně hodlají bojovat a nezůstane jen u petice. „Pan ministr musí počítat s tím, že si to líbit nenecháme," řekl před časem v Otázkách Václava Moravce předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a vzápětí pohrozil generální stávkou.

Související: Za stravenky budeme bojovat i generální stávkou, hrozí odbory


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …