Sociální karta je podle zástupce zdravotně postižených zbytečná

01.05.2011 20:17

Sociální karta, kombinace identifikačního průkazu a platební karty pro zdravotně postižné, zatím není zákonem nařízená. Návrh na její zavedení ale byl již předložen a podle Václava Krásy se představitelé ministerstva práce a sociálních věcí snaží na úkor pravdy o sociální kartě přesvědčit veřejnost o její prospěšnosti a nutnosti.

Sociální karta je podle zástupce zdravotně postižených zbytečná

V zákoně se o sociální kartě píše: „Sociální karta má mít tyto funkce: identifikační - pro účely průkazu oprávněné osoby; autentizační - pro účely ověření oprávněné osoby ve vztahu k jednotnému informačnímu systému práce a sociálních věcí; platební - pro účely sociálních dávek a dávek v nezaměstnanosti." Sloužit má tak jako průkaz pro TP, ZTP nebo ZTP/P.

Podle Václava Krásy, předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením, ale jde jen o „hybrida mezi klasickou sociální kartou, která je ve světě používaná k identifikaci nároků, a bankovní platební kartou". A s tím Krása nesouhlasí. Je prý nepřijatelné, aby jakýkoliv takový průkaz sloužící k identifikaci zároveň sloužil i ke sledování plateb touto kartou.

Tímto střetem by podle Krásy sociální karta porušovala soukromí jejího držitele. „Držitel karty bude nutně, přinejmenším v části společnosti, dehonestován - 'i platit za něj musí úřad'. Taková osoba bude považována za osobu méněcennou, neschopnou života za podmínek, za nichž žijí a s penězi nakládají ostatní lidé," píše Krása na svém blogu na serveru Aktuálně.cz. Dále považuje vůbec takové zavedení z části platební karty za finančně velice náročné.

„To je dokonalá sociální politika, pouze příjemce pomoci není potřebný občan, ale bankovní svět," komentuje Krása na svém blogu. Jedním z dalších argumentů je i to, že držitel karty tak bude donucen provádět platby u jedné konkrétní banky, kterou mu stát vybere. Navíc výdaje za bankovní operace by měl občan sám platit ze svých sociálních dávek, alespoň podle předkladatelů zákona.

Čtěte:

Sociální reforma: Místo desítek příspěvků dostanou postižení dva

Do ulic míří i handicapovaní. Bouří se proti sociální reformě

Václav Krása: Pane ministře Drábku, nelžete

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…