Majetek pro církve v ohrožení. VV dělají problémy

02.05.2011 7:21

Do konce května chce mít vláda hotov nový návrh církevních restitucí. Oproti plánu bývalé Topolánkovy vlády požaduje ministr kultury Jiří Besser, aby církev slevila ze svých nároků přesahujících 120 milionů korun. Nejmenší vládní strana by zas vše ráda vrátila jen v pozemcích a nemovitostech a z rozpočtu nebrala ani korunu.

Majetek pro církve v ohrožení. VV dělají problémy

Nový návrh církevních restitucí čekají asi nemalé komplikace. Ministr kultury Jiří Besser bude po církvích chtít, aby ze svých nároků na vrácení majetku přesahujících 120 milionů korun slevily, informuje deník Právo. A Věci veřejné dokonce připravují návrh, podle něhož by se církvím z rozpočtu nevyplatila ani koruna.

Představa nejmenší vládní strany vychází z toho, že stát by vše vrátil v pozemcích a nemovitostech. Zbytek by sloužil jako zdroj pro financování církví. Vše z nemovitostí, které by církve nechtěly, by se shromažďovaly ve speciálním fondu, jehož výnosy by se rozdělovaly mezi církve. Důvodem tohoto návrhu VV je rozpočtová situace státu.

Církve se nechtějí nechat napálit

Církve ze svých nároků ustoupit nechtějí, ale nebrání se jinému řešení, než bylo dohodnuto v dobách Topolánkovy vlády. „Pokud vládní komise odhlasuje, že nám dá míň, tak o tom budeme jednat úplně znovu. My nejsme zakouslí, ale nejdeme do toho jako naivní hlupáčci," uvedl pro Právo předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml.

K věci:
Jandák o restitucích: To osm církevních bratří dostane 500 hektarů lesa?
Stát chce dát církvím méně peněz ale více pozemků

Foto: mzvcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …