Bárta řekl víc: Kdo je kdo v ODS a odkud zná Klause

02.05.2011 10:58

AKTUALIZOVÁNO Bývalý ministr dopravy Vít Bárta se po odchodu vlády velice často objevuje v médiích. Časopis Týden dokonce rozhovoru s ním vyhradil těžko uvěřitelných sedm stran. Na nich se vlivný muž Věcí veřejných snaží přesvědčit čtenáře o své verzi událostí, které vedly k nedávné vládní krizi, a žasne nad vulgaritou Kočí na adresu prezidenta Václava Klause.

Bárta řekl víc: Kdo je kdo v ODS a odkud zná Klause

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Těžko hledal řeč exministr dopravy Vít Bárta, když měl v rozhovoru pro časopis Týden reagovat na slova Kristýny Kočí ze zveřejněné nahrávky, na níž poslankyně mimo jiné říká, že se prezident Klaus pos... „To je ... To je ... To ... To ... Kristýna naprosto neumí odhadovat sílu skutečných osobností, jakou je třeba Václav Klaus," vysoukal ze sebe nakonec Bárta.

Podle faktického šéfa Věcí veřejných má bývalá předsedkyně poslaneckého klubu zcela vymytý mozek jakousi strukturou kmotrů. „Mám na mysli tu ODS, která byla v roce 2010 před nástupem Petra Nečase vyhnána z politického výsluní. A není žádné tajemství, že to jsou lidé kolem Topolánka," tvrdí Bárta.

Spousta informací o ABL byla vytrhána z kontextu

Odmítá však, že by to věděl proto, že jeho bývalá agentura ABL sledovala Marka Dalíka a ním i bývalého premiéra Mirka Topolánka. „Já musím říct, že nesledovala. Když jsem si to v MF Dnes od pana Kmenty přečetl, tak jsem si řekl, že to už je opravdu matrix. Já jsem nikdy žádné sledování Marka Dalíka nezadal. Vůbec nechápu, k čemu by mi to bylo," brání se Bárta.

Velice vyhýbavě pak reaguje na dotazy ke zveřejněnému prohlášení pro pracovníky ABL, kde hovořil o minimalizaci daňové zátěže, korupci a protekcionalismu. „Musím říct, že jsem velmi rád, že pan Kmenta konečně přestal tyhle větičky vytrhávat z kontextu a otiskl celý ten text. Přesto mám pocit, že ten text není originál a že je v něm manipulováno," myslí si Bárta, že text vypadal jinak, než jak ho MF Dnes otiskla.

S pražskou ODS spolupracoval, když v ní existovala šance něco změnit

Na pravou míru se snaží uvést i svou spolupráci s pražskou ODS. V roce 2007 v ní prý bylo křídlo takzvaných mladočechů, kteří se snažili něco změnit, a staročeši, kteří konzervovali daný stav. „A já se nijak netajil, že s těmi mladočechy, mezi něž patřili kupříkladu Dalibor Mlejnský nebo David Vodrážka, jsem komunikoval. Problém je, že ty dva tábory nakonec uzavřely příměří," lituje Bárta.

V rozhovoru také zavzpomínal, že když se dostal na medicínu, tak se stal šéfem studentského vysokoškolského hnutí. A z toho titulu jednal s premiérem, který se jmenoval Václav Klaus, o vysokoškolském zákoně a školném. Nynější situace je podle něj bohapustým vrtěním psem. „Jde jen o to, že partička v ODS s Kristýnou Kočí chtěla udělat převrat. A vládnout bez VV za pomoci přeběhlíků," konstatuje kandidát na předsedu VV.

Díky Johnovi už lze korupci vyšetřovat i bez souhlasu šéfa

O vlajkové lodi volebního programu Věcí veřejných - boji proti korupci - říká, že se po letech přestali policisté bát korupci vyšetřovat. „To nejdůležitější, co Radek John na policii dokázal, bylo, že uvolnil protikorupční rozkaz, který říká, že když má policajt vyšetřovat korupci, musí to nejdřív nahlásit šéfovi protikorupční policie, a ten rozhodne, jestli se případ odloží, nebo jestli ho ten policajt laskavě může vyšetřovat," upozorňuje Bárta.

Zároveň prozrazuje, jak dlouhé prsty má nadále exministr vnitra Ivan Langer. „Když za námi v prosinci loňského roku přišel člověk, svědek, který věděl, že Ivan Langer do Eura přinesl informace z výpovědi pana Michálka méně než 12 nebo 14 hodin staré, tak jsme o toho člověka měli strach," přiznává Bárta, že ho v první chvíli napadlo požádat bratra o ochranku pro svědka, ale pak mu došlo, že by se i jen hlídáním od ABL stal ten člověk zcela nevěrohodným.

O žádnou mediální ofenzívu prý nejde

Velice časté Bártovo vystupování ve sdělovacích prostředcích v poslední době svádí k dojmu, že to je cílený pokus, jak přesvědčit veřejnost o své verzi událostí. „To není ofenziva, ale návrat k práci. Je třeba mluvit a vysvětlovat, nejen informovat o výsledku. Určitě nejde o útok," uvedl Bárta pro ParlamentníListy.cz.

Mediální odborník a bývalý prezident Rady pro reklamu a dlouholetý ředitel Asociace komunikačních agentur Jiří Mikeš je přesvědčen o účinnosti Bártova chování, když bude neustále v médiích vystupovat a opakovat, jak se vše podle něj seběhlo. „Určitě to fungovat bude. Je jen otázkou, proč na to ta média tak jdou," pozastavuje se Mikeš pro ParlamentníListy.cz.

Sedm stran bez senzace či odhalení jsou už úletem

Zároveň si klade otázku, zda si exministr dopravy na svou chystanou očistu nenajal PR agenturu. Ale i kdyby ano, sedmistránkový rozhovor pro časopis Týden považuje za neúnosný. „Když je něčeho moc, tak je toho příliš. Kdyby tam byly senzace nebo nějaká odhalení, ale dát politikovi sedm stran, aby na nich jen podle svého vysvětloval známé události, tak to je úlet," domnívá se mediální odborník.

K věci:

Bárta se zhrozil v ČT: Kočí začíná myslet jako kmotři 

Vít Bárta zahájil mediální očistu. Snad mu to nesežerou, bojí se Rath  

Bárta si pohrál se slovíčky. Promluvil o puči, který začal půjčkou  

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…