Aby tam po vás nezůstal smrad, vzkazuje Uhl církvi

02.05.2011 12:23

Komentátor Práva Petr Uhl si všimnul blahořečení papeže Jana Pavla II. Podle něj jsou sice církevní hodnostáři dnes často nalevo, ale Jan Pavel II. byl spíše výjimkou: často projevoval antikomunismus. Po pádu železné opony a diktatur sovětského typu se překvapivě soustředil na kritiku kapitalismu.

Aby tam po vás nezůstal smrad, vzkazuje Uhl církvi

„Často pociťuji rozpaky při dekorování někoho řádem či při ověšování lidí cenami," napsal ihned v úvodu komentáře Uhl s vysvětlením, že jde o tu okázalost a polopravdy, jež dekorování provázejí.

Podle jeho mínění je vše v pořádku, pokud se udílí vyznamenání v demokratickém státě, ovšem Vatikán není demokratický stát a ani nijak demokracii nepředstírá. „Vadí mi na blahořečení papeže Jana Pavla II. jako předstupni jeho svatořečení jen ty povinné zázraky. Jako odpadlík od víry už více než padesát let na ně nějak nevěřím," poznamenal k tomu Uhl.

Dnešní arcibiskup Dominik Duka patřil podle Uhla vždy k pravici. Není prý proto divu, že dnes vydává papeže Karla Wojtylu za člověka konzervativních, a tím pravicových názorů. Pro Duku byl Jan Pavel II. antikomunista a komunismus a levice podle Duky přece jedno jsou...

„Ve světovém měřítku patří ale Duka v tomto ohledu k menšině katolíků. Ti jsou totiž většinou tak sociální, že jsou pokládáni za levicové, ba někdy se tak označují sami. Příznivců latinskoamerické teologie osvobození, jimž i Jan Pavel II. naslouchal, byť i kriticky, je ovšem v Evropě jen málo, ale i zde udávají mezi katolíky tón sociální strany, a ty neoliberalismus rády nemají," pokračuje v zamyšlení Uhl.

Smrad z ďábla vs. smrad z StB

Podle jeho názoru byl Jan Pavel II. konzervativní v názoru, pokud jde o početí, potraty, kněžské svěcení žen, ženění kněží a podobně. „Bylo to tak silné, že se liberální kněží bouřili," poznamenal.

A také připomenul Wojtylova slova, která pronesl po svém zvolení v roce 1978, kdy přijal jako nový papež české biskupy. Řekl jim: „Starejte se, bratři, aby tam po vás v Praze nezůstal jen smrad."

Podle Uhla to však Jan Pavel II. myslel nejenom „ teologicky". Smrad z ďábla rovná se totiž smrad ze Státní bezpečnosti. „Katolíci často potřebují ke změně postojů autoritu. A papežova slova pomohla, hlavně u kardinála Tomáška," dodal Uhl s tím, že trochu smradu tu však v církvi zůstalo.

„Jí i společnosti škodí ale víc podpora, kterou politické pravici, včetně neoliberálů projevují - dokonce i před volbami - biskupové. Podle mne je to černobílé vidění světa, asi i zbytek onoho smradu," doplnil ke komentáři Uhl.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…