Smrt bin Ládina chod české policie neovlivnila. Zatím

02.05.2011 12:55

Smrt hlavy teroristické sítě může znamenat historický milník. Na chodu české policie ale prozatím nic nezměnila.

Smrt bin Ládina chod české policie neovlivnila. Zatím

Kvůli smrti vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina nezavedla zatím česká policie žádná speciální opatření. Je však připravena reagovat na případné signály, že České republice hrozí jakékoliv nebezpečí.

ČR je v bezpečí

Zatím však ohrožení bezpečnosti ČR nic nenasvědčuje. Policie i Národní kontaktní bod pro terorismus jsou v pohotovosti a případnou změnu situace monitorují. V pondělí to uvedla mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. Také podle bezpečnostního expert Mariana Brzybohatého z Policejní akademie není bezpečnost České republiky ohrožena. 

Podle Brzybohatého je to konec jedné etapy terorismu a začátek nové etapy. "Jestli bude horší nebo lepší, lze těžko říci," řekl v pondělí pro ČTK.

Útlum, nebo radikalizace?

Míní, že budoucí vývoj může probíhat podle dvou scénářů. Buď dojde k útlumu organizací jako Al-Káida, což podle Brzybohatého není moc pravděpodobné, nebo nastane jejich radikalizace a změny metod jejich činností.

"Určitě budou mít problémy s financováním," dodal. Ládin podle něho ale neměl v teroristické organizaci žádnou zásadní výkonnou pravomoc, působil už spíše jako symbol. Brzybohatý upozornil, že spousta jeho následovníků čeká a je otázkou, jak se bude situace dále vyvíjet.

Nepřítel zemřel 

"Z hlediska České republiky se nic zásadního nezmění," míní Brzybohatý. Je to zejména úspěch Spojených států. "Oni mají pocit, že zemřel jejich nepřítel, který jim způsobil ekonomickou i lidskou ztrátu, ale uškodil jim i na poli mezinárodní prestiže." Jejich oslavy však mohou být podle Brzybohatého kontraproduktivní a vést k radikalizaci některých organizací. 

Také ministerstvo vnitra situaci situaci sleduje a vyhodnocuje. V případě potřeby začne jednat.

Více čtěte:

Bin Ládin mrtev. Nečasův poradce: Slavme, zemřel nepřítel

Foto: Marie Sýkorová


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…