Kmenta o Kubiceho muži: Tak dobře pracoval, až musel skončit

02.05.2011 13:28

Prvním člověkem, kterého si ministr vnitra Jan Kubice vybral po svém nástupu do funkce jako blízkého spolupracovníka, je Jaroslav Hruška. Ten se stal prvním náměstkem pro vnitřní bezpečnost. V minulosti vedl tým vyšetřující vraždu podnikatele Mrázka. Novinář a autor knih Kmotr Mrázek Jaroslav Kmenta tvrdí, že je dobrou volbou pro nezávislost fungování úřadu.

Kmenta o Kubiceho muži: Tak dobře pracoval, až musel skončit

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Dalo se čekat, že se nový ministr vnitra Jan Kubice obklopí lidmi, které dobře zná a jimž může bezezbytku důvěřovat. Prvním důkazem se stalo jmenování Jaroslava Hrušky prvním náměstkem pro vnitřní bezpečnost. Kubice už s ním spolupracoval v době, kdy šéfoval Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Hruška svého času vedl speciální tým Pokr, který měl na starosti vyšetřování vraždy podnikatele Františka Mrázka.

„Je to symbol dobrého policajta, normální chlap, který dělal svou práci, jak nejlépe mohl. I proto musel u policie skončit," říká pro ParlamentníListy.cz novinář a autor knih Kmotr Mrázek Jaroslav Kmenta. „Pan Kubice si ho určitě vybral i proto, že o něm ví, že se při své práci neohlíží ani napravo, ani nalevo," dodává Kmenta.

SLEDUJEME téma Jan Kubice

Morální a odborně zdatný. Pokulhávat může jako manažer

Novinář má z mnoha setkání s Hruškou pocit, že jde o člověka s vysokou morálkou a také odborně velice zdatného.Podle toho, jaké náměstky si zvolíte, tak bude vypadat chod vašeho úřadu. V souvislosti s funkcí prvního náměstka pro vnitřní bezpečnost si myslím, že má pan Hruška vše důkladně načtené a mohl by se stát Kubiceho pravou rukou," odhaduje Kmenta.

Jedno úskalí čerstvého jmenování přece jen vidí. „Nejsem si jist jeho manažerskými schopnostmi, protože v minulosti, co si pamatuji, vedl méně početné týmy lidí. V tom může pokulhávat, ale to ukáže až běh času. Po pár měsících by mělo být jasné, zda funkci zvládá," uvádí Kmenta s tím, že jde o dobrou volbu pro nezávislost fungování úřadu, pokud Hrušku nesemele každodenní dril. 

Obklopí se kamarády z ÚOOZ

Mnohem méně spokojenosti panuje v řadách opoziční sociální demokracie. „Hruška náměstkem ministra Kubiceho? Slyším to od vás poprvé. Ale určité signály jsem měl. Je to špatně. Takže teď ještě možná přijde další náměstek Vlas. Podle mě se vedení překlopí a bude se věnovat jen policejní práci. Bude chybět širší záběr," tvrdí exministr vnitra a poslanec ČSSD František Bublan.

„Víte, ani ministr vnitra, ani jeho náměstci by neměli být bývalí policajti. Policie je věc policejního prezidenta. Kubice se obklopí kamarády z ÚOOZ a možná budeme mít kvalitnější policii, ale může dojít třeba k tomu, že nebudeme mít občanky," dodává ještě pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Budou chybět odborníci na informatiku a ekonomiku

Podobný názor má i stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. „Nemůžu říct, že by mě to překvapilo. Ale chytré to není. Předpokládal bych, že se ministr obklopí odborníky se znalostmi, které naopak jemu chybí, myslím informatiku, ekonomiku a podobně. On si ale nejspíš vybere náměstky, kteří rozumí jen policejní práci, stejně jako on," říká pro ParlamentníListy.cz Tejc.

Hruška ve funkci nahradil Jaroslava Salivara, kterého si přivedl už Ivan Langer. Na postech náměstků skončili po nástupu Kubiceho i Jiří Franc, František Vavera a Michal Moroz. Jejich agendu mají dočasně na starosti Miroslava Oliveriusová (ekonomika), Ivana Pánková (strategie a programové řízení) a Ondřej Veselský (veřejná správa, legislativa a archivnictví).

K věci:

Nebudu vyhazovat, sliboval Kubice. Šup, dva náměstci pryč 

Kubice, který nechtěl vyhazovat, zúčtuje i s posledním náměstkem 

Náměstci se propuštění od Kubiceho nebojí. Že by tajná dohoda? 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …