Fendrych se rozplývá nad Kubicem: Policie konečně může vyšetřovat

02.05.2011 14:28

V čele ministerstva vnitra po dlouhé době stojí člověk, který nebude poslouchat stranické sekretariáty. Ale na druhou stranu má velmi omezený prostor a stojí takřka proti všem, píše Martin Fendrych v komentáři pro časopis Týden o Janu Kubicem.

Fendrych se rozplývá nad Kubicem: Policie konečně může vyšetřovat

Vyústěním nedávné vládní krize byla i změna ve vedení resortu vnitra, když Radka Johna nahradil v ministerském křesle Jan Kubice. „Po dlouhé době povede vnitro ´někdo jiný´, člověk, kterého nestvořila strana, nebude poslouchat partajní sekretariáty," píše Martin Fendrych v komentáři pro časopis Týden s dovětkem, že Kubice má velmi omezený tvůrčí prostor a stojí takřka proti všem.

Komentátor chápe jako logické odchody ministrových náměstků, ale je zvědav, kdo je nahradí. „Je jasné, že nový šéf vnitra, kterého z policie vypudil Ivan Langer, nemohl pracovat s Langerovým náměstkem Jaroslavem Salivarem ani s lidmi nějak spojenými s ABL. Dá se čekat, že Kubice sáhne po lidech, kterým věří. Jenže vnitro nemá být hnízdem bývalých detektivů," namítá Fendrych.

Vnitro bez peněz. Má Kubice na Kalouska?

Polistopadový náměstek ministra vnitra pak upozorňuje na úskalí, která na Kubiceho čekají. Má připravit zákon o generální inspekci ozbrojených sil, tedy vyjmutí policejní inspekce z vnitra. „Pokud to Kubice myslí dobře nejen s policajty, ale i občany, měl by prosadit silnou kontrolu," upozorňuje Fendrych, že policie o další kontroly jistě nestojí, ale občan by o ně stát měl.

Dalším problémem nového šéfa vnitra budou chybějící peníze pro policii. „Rozpočet vnitra je ožraný na kost. Byl to záměr přivést policii cugrunt ...? Má Kubice sílu ještě letos pro policii peníze získat? Nebo alespoň na příští rok? Nebo jinak: má Kubice na Kalouska?" klade Fendrych hodně výmluvnou otázku.

Policie se může předvést. Pokud chce a pokud to umí

Nový ministr nemůže vyhodit policejního prezidenta, ale může po něm chtít, ať vymění některé šéfy služeb a krajů. „Do zbídačeného stavu policii přivedly dvě partaje: ODS a ČSSD. Tam číhají Kubiceho úhlavní nepřátelé. Nepřipustí větší občanskou kontrolu, jež dnes tak palčivě chybí," tvrdí Fendrych.

Komentátor připomíná, že v posledních letech na vnitru přebývali ministři, kteří policii brali jako mocenský nástroj a zdroj informací pro sebe i svou stranu. „Nyní přišel člověk uvažující opačně. Detektivové vědí: Teď můžeme, ´nahoře´ stojí chlap, který není Grossův, Langerův, Pecinův, Bartův ani Nečasův. Upozornil na mixování politiky s mafiemi. Policajti mohou jít do toho. Pokud chtějí a pokud to umějí," uzavírá Fendrych.

K věci:

Kmenta o Kubiceho muži: Tak dobře pracoval, až musel skončit 

Nebudu vyhazovat, sliboval Kubice. Šup, dva náměstci pryč 

Náměstci se propuštění od Kubiceho nebojí. Že by tajná dohoda? 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…