Expert NERV jde proti kuřákům: Ať platí vyšší pojištění, navrhuje

02.05.2011 14:46

Protože si kuřáci huntují tělo nikotinem, tak by si měli u zdravotních pojišťoven připlatit. Naopak, kdo žije zdravě, nekouří, sportuje a jí zdravou stravu, měl by dostat podle ekonoma z NERVu slevu na pojistném.

Expert NERV jde proti kuřákům: Ať platí vyšší pojištění, navrhuje

Odlišit kuřáky od nekuřáků, alespoň co se týče povinného  pojistného, by rád podle německého vzoru zavedl Miroslav Zámečník, člen vládního expertního týmu NERV.

"Pojišťovny by měly motivovat své klienty k péči o zdraví. Zvlášť dnes, v dobách úsporných opatření," řekl Zámečník pro server Týden.cz. Sleva na pojistném podle něj funguje v Německu.

„Slevy na pojistném se dávají za dodržování prevence," uvedl dále ekonom, jenž ale nápad nejspíše jen oprášil. Poprvé s ním totiž šel za ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem, a teď jej zřejmě chce předložit Leoši Hegerovi.

„Bude to výhodné pro klienta i pro pojišťovnu. Klient bude motivován nekouřit slevou na pojistném. Pojišťovna zaplatí jen tři stovky na testu a do budoucna ušetří statisíce na léčbu rakoviny plic," uvedl dále Zámečník.

Abyste dokázali nekuřáctví, museli byste na krevní test

Celá anabáze přitom funguje velmi jednoduše: Pojišťovna vypíše preventivní program, třeba proti kouření. A nabídne v rámci něj slevu. Každý, kdo bude chtít platit na pojistném méně, půjde na krevní test k praktikovi. Pokud projde a prokáže nekuřáctví, ze mzdy se mu každý měsíc strhne nižší částka.

Pojišťovna ale bude moci vyhlásit na prevenci různé druhy programů. Právě proto se nápad líbí i lékařům.

„Dovedu si dost dobře představit, že kuřák kvůli nižší dani přestane i kouřit," podotkl k tomu Jan Jelínek ze Sdružení praktických lékařů. Byl by prý ještě radikálnější: Pacienta, který nenechá kouření ani po operaci srdce, by prý nechal zákrok zaplatit ze svého. "Operace je drahá, stojí i půl milionu korun. Člověk, který na takový zákrok jde, má bypass a nepřestane kouřit, naprosto ničí výsledek práce lékařů," vysvětlil.

„Výše pojistného by se mohla stanovovat za obdobných podmínek, za jakých občan uzavírá životní pojistku. Výdaje za zdravotní péči jsou přece vyšší u kuřáka, člověka odmítajícího učinit cokoliv ke zlepšení svého životního stylu a nečistícího si pořádně zuby," dodal k tomu  psychiatr Oldřich Vinař  s tím, že skutečně mnoho pacientů donutí dbát o své zdraví až "ekonomický stimul".

Jak ale týden.cz upozornil, pojišťovny již tak nejásají a naopak navrhují zvýšení daně na tabákové výrobky a alkohol. Takový názor má například ředitel Pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…