Kněz ironicky: Mám tři kostely a faru. Ať si stát všechno vezme

02.05.2011 16:00

Spory o církevní restituce jsou zbytečné, církev se totiž bez navráceného majetku v klidu obejde. "Ať si stát vezme vše, mou faru, mé tři kostely..." směje se úvahám o restitucích polskočeský katolický kněz Zbigniew Czendlik.

Kněz ironicky: Mám tři kostely a faru. Ať si stát všechno vezme

 Ministr kultury Jiří Besser  odvážně píchá do vosího hnízda zvaného církevní restituce. Mimo jiné navrhuje církev, jejíž spory se státem se táhnou už od dob první republiky, odškodnit spíše naturáliemi, než finančními obnosy.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Jandák se restitucím vysmívá

Besserův návrh se ale mnohým nezamlouvá. Velmi kriticky se k němu v nedělních Otázkách Václava Moravce vyjádřil třeba exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD). "Vy plánujete dát církvím víc naturálií než peněz, s tím nesouhlasím. Jak bude hospodařit osm bratří někde v klášteře s 500 hektary lesa?" uvedl sarkasticky Jandák.

SLEDUJEME TÉMA miliardy pro církve

Podle  katolického kněze a lanškrounského faráře Zbigniewa Czendlika je ale v zásadě jedno, zda návrh počítá s návratem naturálií nebo finančních obnosů. Církev se totiž podle něho obejde bez jakékoliv podpory státu.

Zbavme se všeho, začněme od nuly

"Můj názor je možná ojedinělý a velmi radikální. Říkám: ať si to stát všechno vezme. Zbavme se toho, začněme od nuly," uvedl pro ParlamentníListy.cz původem polský kněz.

Více o Zbigniewu Czendlikovi ZDE

"Ať si stát vezme všechno, moji faru, moje tři kostely. Není problém, abych si postavil domeček a v něm faru,  v kulturním centru bych si pronajal místnost, kde bych sloužil mši," nastínil svou představu o budoucím církevním životě, který by prý bez problémů fungoval i bez restitucí. 

Restituce jako horký brambor

Jejich otázka se podle něho ale i přes snahy ministra Bessera hned tak nevyřeší. "Víme, jaké je postavení církve v ČR, kdokoliv odouhlasí navrácení církevního majetku, ať to bude ta nebo ona strana, musí počítat s tím, že se od ní část voličů odvrátí. Je to politický problém, je to horký brambor, který se pořád všude přehrává," postěžoval si redakci.

Ač se podle katolíka bude spor o církevní restituce táhnout ještě dlouhá léta, církev plakat nebude. I bez navrácení majetku, ať už v naturáliích či hotovosti, by totiž podle něho "samozřejmě přežila."

Podle Czendlika mohou za současné negativní reakce vůči církevním restitucím tak, jak ji předvedl v neděli třeba právě Jandák, přežitky z minulosti.

Jandák jako komunista?

"To je komunistický způsob myšlení. Pojmy jako je narovnání křivd a spravedlnost pro ty lidi nic neznamenají. Kdyby se panu Jandákovi měl navrátit majetek po rodičích či prarodičích, taky by o něj měl zájem," uvedl paralelu církevních a osobních restitucí kněz.

Spory o návrat majetku církvím podle něho souvisí ale zejména s negativním naladěním společnosti. "Zájmem politických stran je získávat podporu u voličů a občané jsou  primárně proti, aby se cokoliv restituovalo," posteskl si Czendlik.

Zbigniew Czendlik působí v ČR od roku 1992, od roku 1997 na farnosti v Lanškrouně. Má řadu přátel z politiky a showbyznysu, třeba Lucii Bílou, kterou také oddal s jejím prvním manželem Stanislavem Penkem. Křtil i děti Stanislava Grosse, přátelí se třeba i s valašským králem Bolkem Polívkou.

K věci:
Jandák o restitucích: To osm církevních bratří dostane 500 hektarů lesa?
Stát chce dát církvím méně peněz ale více pozemků

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…