Analytik: České dráhy zatím na burzu nejsou připravené

02.05.2011 17:07

Podle zpravodajského serveru E15 se České dráhy chystají vstoupit na burzu. Zatím připravují emisi eurových obligací a snaží se zajistit mezinárodní rating. Jenže podle ekonomického analytika společnosti Cyrrus jde spíše o testování trhu, než o cokoliv jiného.

Analytik: České dráhy zatím na burzu nejsou připravené

České dráhy podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila dosud nejsou připravené vstoupit na burzu. Nemají totiž ani dobré hospodářské výsledky a ani nejsou na dobré technické a administrativní úrovni.

„Pokud se České dráhy rozhodnou opravdu na trh vstoupit, o jejich akcie by byl určitě zájem. Akcie železničních společností na burze nejsou nic nového a velcí institucionální investoři je mohou vyhledávat," vysvětlil k tomu pro Český rozhlas Potměšil.

Podle něj ale pro velké fondy mohou České dráhy představovat zajímavou emisi, především díky předpokládané velikosti a relativní bezpečnosti oboru, a pro místní retail je vítaná každá smysluplná emise.

„Také je potřeba přesvědčit vlastníka, tedy stát, respektive ministerstvo dopravy, že tento vstup na burzu je výhodný," vysvětlil Potměšil s tím, že nejsou v Česku pro akt vstupu na burzu ani připravené podmínky.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Poradce připravoval emisi v Německu

Zajímavá je ale podle Potměšila ta skutečnost, že jako poradce vedení Českých drah nyní působí někdejší generální ředitel Deutsche Bahn Hartmut Mehdorn. Ten před časem připravoval emisi německých drah.

„V Německu se ale tento proces nedaří, přestože Deutsche Bahn měly již v květnu 2008 vybrané poradce pro IPO. Byly tedy dále, než jsou České dráhy u nás. Problém zde byl především v načasování, kdy tato společnost měla na burzu vstoupit na konci roku 2008, tedy v době, kdy se naplno rozběhla finanční krize a také postupem času se stále více projevoval politický rozměr privatizace drah obecně," vysvětlil k tomu Potměšil.

V přípravě je mezinárodní rating společnosti

Předseda dozorčí rady Českých drah již podle rozhlasu řekl, že se momentálně pracuje na tom, aby byl zajištěn mezinárodní rating společnosti.

„Spekuluje se o tom, že agentura Moody´s už Českým drahám už udělila úvěrový rating. Momentálně se pouze čeká na to, kdy bude zveřejněn. Hovoří se o tom, že ten rating se pohybuje na spodní hranici investičního pásma," vysvětlil Potměšil.

Pokud se nakonec přece jen ČD vstup na burzu podaří, pak to prý pomůže firmě například k tomu, aby nastavila firemní kulturu, reporting, řízení a standardní úroveň podobnou té ve velkých komerčních společnostech.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…