Zaorálek setřel Hájka: Bin Ládin existoval. Byl jsem s jeho rodinou

03.05.2011 11:08

Na zpochybnění oficiální verze smrti Usámy bin Ládina v podání vicekancléře Petra Hájka reagují čeští politici odmítavě. Podle Jana Hamáčka jde o podivný názor, jeho stranický kolega Lubomír Zaorálek to považuje za nesmyslné úvahy. Senátor Jaromír Štětina dokonce za urážku USA, jen David Vodrážka poukazuje na efekt „vrtěti psem“.

Zaorálek setřel Hájka: Bin Ládin existoval. Byl jsem s jeho rodinou

Krátce po oznámení smrti Usámy bin Ládina uvedl vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek pro ParlamentníListy.cz, že Bin Ládin je mediální fikce. „Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," dodal Hájek.

Prezident republiky Václav Klaus v úterním prohlášení sdělil, že zprávu o smrti bin Ládina přijal s úlevou.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Výroky Petra Hájka odmítá místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. „Jsem přesvědčen, že to jsou nesmyslné úvahy. USA si nemohou dovolit žádnou podobnou báchorku, to by se absolutně znemožnily. Jsou to zbytečné konstrukce. Není důvod nevěřit. Třeba to, jak byl pohřben, bylo jediné možné řešení. Kdyby to nebylo do moře, stalo by se z toho poutní místo. Už takhle se stane ze sídla, kde byl zabit," říká pro ParlamentníListy.cz stínový ministr zahraničí.

SLEDUJEME téma Usáma bin Ládin

Podle Štětiny jde o urážku Spojených států

Velice razantně se vůči Hájkovým vyjádřením vymezil člen senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Jaromír Štětina. „Konspirační konstrukce vysoce postaveného hradního úředníka považuji za urážku Spojených států. Je to další projev naší spojenecké nespolehlivosti," kritizuje Štětina v reakci pro ParlamentníListy.cz vicekancléře.

„Jsou to obskurní názory, ale v případě operace v Pákistánu je třeba počkat na potvrzení testů DNA. Spojené státy si ale musely být stoprocentně jisty, jinak by takovou operaci nepodnikly a poté o ní neinformovaly celý svět. Výroky pana Hájka zapadají do kontextu toho, co říkal v minulosti," upozorňuje Jan Hamáček, místopředseda zahraničního výboru sněmovny, že vicekancléř jen pokračuje v tom, co tvrzením o událostech 11. září jako mediální fikci začal.

Obama by vystoupení Bin Ládina v televizi těžko vysvětlil

„Pana Hájka chápu, protože už jsme párkrát zažili ´vrtěti psem´. Vzhledem k tomu, že nemám jak pravost „Usámy" ověřit, nezbývá mi než věřit, že to byl on. Důležitý bude samozřejmě výsledek testu DNA. Neumím si také představit, jak by prezident Obama vysvětloval, kdyby se náhle nezraněný Bin Ládin objevil v televizi ..." podotýká pro ParlamentníListy.cz David Vodrážka, předseda sněmovního zahraničního výboru.

K samotnému provedení zásahu stínový ministr zahraničí Zaorálek poznamenává, že Američané se na něj dlouhé měsíce připravovali a dokonce si vytvořili maketu sídla, kde Usáma bin Ládin žil, a na ní zásah trénovali. „Měli dvě možnosti. Buď to sídlo rozbombardovat, nebo provést takovýto zásah. Ale ten první způsob zavrhli, protože by měli problém s jeho identifikací, a tak zvolili ten druhý," vysvětluje místopředseda sněmovny.

Usámův život potvrdili jeho příbuzní v Saúdské Arábii

Vicekancléř Hájek ve své knize Smrt ve středu o událostech 11. září píše: „Osobně se kloním k názoru, že Usáma (v podobě, v jaké ho celý svět zná z jeho komických televizních projevů), nikdy neexistoval." Zaorálek však zpochybňování života Usámy bin Ládina nepřijímá. „Byl jsem v Saúdské Arábii a mluvil s lidmi z jeho rodiny. A ten mediální obraz je stejný jako to, co jsem se od nich o něm dozvěděl," zdůvodňuje stínový ministr zahraničí.

K věci:

Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce 

Bin Ládin mrtev. Nečasův poradce: Slavme, zemřel nepřítel 

Klaus: Dopadení bin Ládina jen potvrzuje bezvýchodnost islámského terorismu 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…