Bin Ládin po česku: Policie obvinila podezřelé z podpory terorismu

03.05.2011 12:04

Detektivové ÚOOZ obvinili v souvislosti s radikální islamistickou organizací „Jamaat Shariat“ na území České republiky osm osob. Jsou podezřelí z podpory teroristů, zejména na území severního Kavkazu.

Bin Ládin po česku: Policie obvinila podezřelé z podpory terorismu

Poprvé v historii Česká obvinila někoho z podpory terorismu. Organizovaná skupina zajišťovala podle policie falešné doklady, případně i zbraně a výbušniny. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka případ souvisí s činností radikální islamistické organizace Džamaat Shariat.

Islámské hnutí Jamaat Shariat je činné především v Německu. „Od německých kolegů bylo potvrzeno, že islamističtí radikálové měli část své činnosti přesunout z Berlína do Prahy," uvedla policie.

"Celkem jsme obvinili šest osob. Jedna osoba je v zahájení trestního stíhání  a dvě osoby, které se nachází na území Německa, tak jim bylo předáno usnesení o zahájení trestního stíhání. U nich bylo požádáno o  vydání do České republiky," podotkl k případu ředitel ÚOOZ Robert Ślachta.

Operace s krycím názvem Medvěd

Na případu s krycím názvem „MEDVĚD" začali detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV pracovat již v polovině roku 2008.

"Tehdy získali od zahraničních partnerů první informace, které se následně potvrdily i operativní činností ÚOOZ v kriminálním prostředí, že by se na území České republiky měli nacházet stoupenci radikální islamistické salafistické organizace „Jamaat Shariat". Případu byla od prvopočátku věnována ze strany detektivů odboru terorismu a extremismu mimořádná pozornost," uvedl mluvčí Hanták na webové stránce ministerstva vnitra.

Nejenom falešné doklady, ale i zbraně a drogy

Při domovních prohlídkách detektivové zajistili literaturu v arabském jazyce a v azbuce, písemnosti s vazbou na Džamaat Šariat, pravé i falešné doklady, razítka různých tuzemských i zahraničních státních institucí, přístroje potřebné k výrobě dokladů, počítače, padělané bankovky a větší množství drog.

SLEDUJEME téma Usáma bin Ládin 
    

Policisté se dostali i do bytu jedenatřicetiletého Čečence, u kterého nalezli "značné množství zbraní a střeliva".

"Jeho spolupráce s ostatními obviněnými je předmětem dalšího šetření. ... V případě prokázání viny hrozí obviněným podle konkrétního podílu na trestné činnosti v horní hranici až desetileté tresty odnětí svobody. Obvinění nespolupracují a ke svému nezákonnému jednání odmítají vypovídat," dodal Hanták.

Šest obviněných je stíháno vazebně. Trestní stíhání dvou mužů, nacházejících se v současné době mimo území ČR, probíhá na svobodě.

V souvislosti s tímto případem podle Hantáka podnikají konkrétní kroky i policisté ve Spolkové republice Německo. "Není však v kompetenci ÚOOZ v této záležitosti poskytovat jakékoliv bližší informace," doplnil mluvčí ÚOOZ.

Jamaat Shariat vysvětluje policie jako skupinu několika desítek osob, jejíž stoupenci praktikují fundamentalistický, salafistický výklad islámské víry, které odporuje pluralistický princip demokracie jako takové. Tato skupina osob je nábožensky fanatická a projevuje se šířením násilného islamistického přesvědčení. Název skupiny vychází z arabského výrazu „Jamaat", který obecně označuje bratrství, muslimskou komunitu nebo také bojovou jednotku.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…