Pro někoho práskač, pro někoho hrdina. Michálka chce John v týmu

04.05.2011 6:34

S vicepremiérem pro boj s korupcí bude pravděpodobně spolupracovat také známý dnes již bývalým ředitel brojící proti údajné korupci na Státním fondu životního prostředí Libor Michálek, který již dříve prohlásil, že člověk bojující proti korupci vydrží v politice maximálně čtyři měsíce

Pro někoho práskač, pro někoho hrdina. Michálka chce John v týmu

Bývalý šéf Státního fondu pro životní prostředí, který na konci loňského roku obvinil bývalého ministra pro životní prostředí Pavla Drobila (ODS) z korupčních praktik, bude zřejmě spolupracovat s nedávno jmenovaným vicepremiérem pro boj s korupcí Radkem Johnem (VV). Informaci přinesl server Aktuálně.cz

Kolotoč tajných nahrávek

Bývalý šéf SFŽP vstoupil do povědomí veřejnosti tím, že upozorňoval na údajné korupční jednán bývalého ministra pro životní prostředí Pavla Drobila (ODS). Jako důkaz měly posloužit tajné nahrávky rozhovorů, které pořídil sám Michálek. Na nich měl být ředitel fondu požádán, aby část peněz plynoucích z veřejných zakázek doputovala do stranické pokladny ODS.

Související:
Drobilův kat Michálek. Představujeme tajemného muže s diktafonem

Michálek se tak zařadil do stále početnější skupiny veřejných činitelů, kteří si své kolegy nahrávají a následně případné kompromitující materiály zveřejňují. V nedávné době se Michálkovými činy inspirovali někteří představitelé Věcí veřejných.

Psali jsme:
SLEDUJEME kauzu Drobil
Co přinese třetí nahrávka? Jde kauza Drobil zamést pod koberec?
Exministr Drobil: Jsem nevinen. Své jméno očistím
Čunek: Pokud je kauza zinscenovaná, jedou v tom i zaplacení novináři
Dotažení kauzy do konce je pravděpodobné, věří Michálek

Za Michálkem stojí i ředitel Transparency International ČR

Angažmá Michálka v novém Johnově úřadě ještě není jisté. O podrobnostech se prý stále jedná, ale je jisté, že Michálek by reputaci nového úřadu pozvedl. Postavil se za něj totiž i ředitel Transparency International David Ondráčka. Učinil tak například v Malostranské besedě na Malé straně u příležitosti tiskové konference, kterou v polovině dubna pořádal dnes již bývalý liberecký proimátor Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Nepřehlédněte:
Libor Michálek na scéně. S "čistým" primátorem brečel nad korupcí

Tisková konference se týkala tématu boje proti korupci v severočeské metropoli a Korytáře na ní podpořili jak odvolaný ředitel SFŽP Michálek, tak ředitel TIC David Ondráčka.

V projevu na tiskové konferenci Michálek prohlásil, že životnost politika nebo úředníka, který brojí proti korupci, se v České republice pohybuje okolo čtyř měsíců. „Sám jsem byl z funkce odvolán po čtyřech měsících a šesti dnech. Osoba, kterou jsem prozatím pověřil řízením náměstkových záležitostí, byla odvolána po čtyřech měsících a 14 dnech," uzavřel Michálek.

Práskač nebo hrdina?

Jako práskače označil Michálka například šéf NG MIlan Knížák. "Takovýto způsob vyznamenání považuji za naprosto zrůdný," reagoval pro ParlamentníListy.cz šéf Národní galerie Milan Knížák na to, že Michálek dostal odměnu půl milionu korun od Nadačního fondu proti korupci.

"Já myslím, že nahrávky, které pan Michálek pořídil, jsou nevyvratitelným důkazem, že šlo o korupci. I když soudně to třeba uznatelné jako důkaz není, tak teoreticky i fakticky to je jasný důkaz," odpověděl serveru ParlamentníListy.cz zakladatel nadace Karel Janeček.

Psali jsme:
Naprostá zrůdnost. Knížák šílí z odměny pro "práskače" Michálka
Michálek odporný estébák není, pane Knížáku
Knížákův "estébák" nestačil. Michálek to schytává dál 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…