Jednání poslanců: Na řadě jsou sociální reformy a úplatkářství

04.05.2011 5:59

Poslanci dnes znovu projednají balík sociálních reforem, které z procedurálních důvodů před časem zrušil Ústavní soud. Budou rokovat také o trestní odpovědnosti firem či zpřísnění postihů za braní úplatků. Ze strany opozice ovšem lze očekávat další kolo velmi dlouhých proslovů namířených proti vládě.

Jednání poslanců: Na řadě jsou sociální reformy a úplatkářství

Dnes dopoledne odstartuje další kolo jednání v dolní komoře parlamentu. Poslanci pravděpodobně projednají balíček úsporných opatření v sociální oblasti. Zákonodárci už jednou předlohu schválili ve stavu legislativní nouze, Ústavní soud ji ale s platností od příštího roku kvůli proceduře zrušil. Ve druhém čtení by poslanci mohli posuzovat takzvanou malou důchodovou reformu.

Ze strany opozice lze opět očekávat obstrukce

Obě předlohy sice ještě nejsou zařazeny na dnešní program, koalice to však hodlá prosadit. Pro vládu jsou oba návrhy prioritou a chce o nich jednat i za cenu, že by odpoledne zrušila svoje pravidelné jednání. Nabízí se také otázka, zda se díky těmto zákonům dostanou na pořad jednání body, které jsou ohlášeny na řádném programu.

Nepřehlédněte: Tolik slibů, že se bude jednat do rána. Koalice prosadila poplatky

Již včera totiž opoziční poslanci bezezbytku využili prostor k důkladné kritice vlády a opakovaně se hlásili do diskuse. Z toho důvodu bylo včerejší jednání přerušeno až okolo třiadvacáté hodiny.

Trestní odpovědnost firem i braní úplatků

Podle schváleného programu mají poslanci dnes projednat vládní návrh na zavedení trestní odpovědnosti firem. Bude také posuzovat zvýšení postihů úředních osob za braní úplatků, zneužití pravomocí a pletichy v insolvenčním řízení. Na programu je také novela, podle níž by hrozily tresty soudním znalcům a tlumočníkům za nekvalitní práci. Zařazena je rovněž předloha, která má mimo jiné urychlit a zjednodušit řízení u Nejvyššího správního soudu.

Související:

Jste bolševická vláda, znělo od opozice k Nečasovi a spol.

Štastný se obořil na ČT. Redukujete reformu na poplatky

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…