Divný harmonogram maturit: Matematika v pátek odpoledne

04.05.2011 8:45

Všem didaktickým zásadám odporuje harmonogram nové státní maturity, který je závazný pro všechny školy. Nejobávanější ze všech zkoušených předmětů, matematika, je zařazena až na páteční odpoledne, informuje Aktuálně.cz. Přitom právě na ni by měli být studenti obzvlášť svěží.

Divný harmonogram maturit: Matematika v pátek odpoledne

Ostré kritice podrobují ředitelé středních škol harmonogram nové státní maturity. Vytvořilo ho Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) a je závazný pro všechny školy bez výjimky. Přitom pro matematiku, nejobávanější ze všech zkoušených předmětů, vyhradil čas na pátek odpoledne. A to v obtížnější ze dvou variant zkoušky, informuje Aktuálně.cz.

Pedagogové z praxe upozorňují na to, páteční odpoledne patří ve školních rozvrzích „oddechovým" předmětům, které nevyžadují stoprocentní pozornost a koncentraci. „Dát zkoušku z matematiky na páteční odpoledne je nevhodné. Studenti by na zkoušku měli být svěží, a to v pátek odpoledne těžko budou. Odporuje to didaktickým zásadám," tvrdí ředitelka Gymnázia Jana Opletala v Litovli Jitka Krausová.

Cermat se přetížení studentů neobává

Ředitelka neuznává námitku tvůrců harmonogramu, že před zkouškou bude student celé dopoledne doma. „Samozřejmě i čekání na zkoušku je nějaká zátěž, neznamená to, že doma odpočívá," poukauje Krausová s tím, že maturant už může mít za sebou zkoušky z češtiny, angličtiny, zeměpisu nebo chemie.

Naopak ředitel Cermat Pavel Zelený se přetížení studentů a špatných výsledků kvůli pátečnímu odpolednímu termínu maturity z matematiky nebojí. „Myslím, že harmonogram je sestavený dobře. Snažili jsme se ho vyladit tak, aby v jednom dnu nebyly až na naprosté výjimky více než dva předměty. To bylo pro nás prioritou," vysvětluje.

Ministr by rád povinnou maturitu z matematiky

To však není jediná kontroverze, kterou maturita z matematiky vyvolává. Ministr školství Josef Dobeš by ji rád zařadil mezi povinné předměty, ale sám si velké šance s tímto nápadem nedává. Už v minulosti se tento záměr neúspěšně snažil prosadit jeden z Dobešových předchůdců Ondřej Liška. Tehdy proti povinné maturitě z matematiky protestovali politici i studenti samotní.

K věci:

Tolik obávané státní maturity začaly. Státními zkouškami 

Dobeš: Kdyby se státní maturita odložila, žádná vláda už ji neoživí 

Maturita zase nanečisto: Školy si stahují cvičné maturitní testy 

Foto: spssou.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…