John bere Michálka do týmu. Smích z ODS: Radku, nahraje si tě

04.05.2011 11:16

Místopředseda vlády a předseda Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Radek John (VV) by chtěl ve svém týmu zaměstnat bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který svými nařčeními rozpoutal takzvanou kauzu Drobil. Mezi poslanci ODS to vyvolalo silné rozpaky i pobavení.

John bere Michálka do týmu. Smích z ODS: Radku, nahraje si tě

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Sám místopředseda a exministr životního prostředí Pavel Drobil, který nemá s Michálkem zrovna dobré osobní zkušenosti, se k celé věci nechtěl moc vyjadřovat. „To je věc Radka Johna. Když ho tam chce, ať si ho tam vezme," řekl ParlamentnímListům.cz Drobil.

Vloni v říjnu pořídil Michálek nahrávku s poradcem Drobila Martinem Knetigem. Ten prý Michálka nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. V prosinci si Michálek nahrál i jednání s Drobilem, který mu řekl, že by měl jít buď na policii, nebo nahrávky zničit. V nahrávce Drobil také řekl, že nechce, aby se na SFŽP děly věci, které by byly protizákonné.  

SLEDOVALI JSME  kauzu Drobil

Michálkova nemoc se nedá léčit

„Jen ať si ho tam zaměstná, však on si Radka taky jednou nahraje. Tahle nemoc se nedá léčit," komentoval pobaveně celou věc poslanec Aleš Rádl, který tak narážel na fakt, že si Michálek s oblibou nahrával své spolupracovníky bez jejich vědomí.

ParlamentníListy.cz se dotázaly dalších poslanců, zda to nemůže opět eskalovat napětí mezi Věcmi veřejnými a ODS. „Určitě může. Já to chápu jako provokaci," reagoval poslanec Petr Bendl.

Více:
Poslanci ODS: Bárto, je to jako kauza Drobil. Odstoupíte?

Komická dvojice. Pat a Mat

„Ne, ne. Nechává mě to naprosto chladným. Možná, že se stanou novou komickou dvojicí, tací Pat a Mat v politice. S rozčarováním a lítostí sleduji ´druhohorní´ manýry Radka Johna, nevidím však žádnou možnost, jak mu zabránit v sebezničení," řekl poslanec Michal Doktor o bojovníku proti dinosaurům Johnovi. Doktor je ale současně i velkým kritikem Petra Tluchoře. Toho Věci veřejné viní z rozpoutání vládní krize.

Více:
Pozor. Obludný Tluchoř, zní od poslanců ODS

John nepotěšil ani poslance Františka Dědiče. „Napětí trvá. Jestli pan John rozdá 14 trafik za věrné služby, bude to především jeho vizitka."

Podle poslance Pavla Béma tento Johnův krok určitě napětí mezi ODS a VV eskalovat může. "Nepovažuji to za ani chytrý, ani za takticky vyzrálý nápad. Je to stejné, jak byste do krvácející rány sypal sůl. Poranění tím určitě nezhojíte a ještě to bude bolet," dodal Bém.

Komisař Colombo

Místopředseda poslaneckého klubu Jan Bauer přijal zprávu s klidem. „Mně osobně je to relativně jedno, má právo si angažovat třeba komisaře Colomba. Radek John před příchodem do politiky pravděpodobně vůbec netušil, že je to značně náročná a nevděčná disciplina. Přeji mu, aby se u něho konečně potkaly ambice se schopnostmi, Je to důležité nejen v politice," popřál poslanec svému koaličnímu kolegovi.

"Upřímně řečeno, jestli pan John chce brát do svého úřadu osobu, kolem které běží vyšetřování ze spáchání trestného činu a která nahrávala a provokovala své nadřízené, je jeho věcí. Jen to ukazuje, že jejich součinnost je zřejmě dlouhodobější a vrhá poněkud jiné světlo na kauzu Státního fondu životního prostředí," reagoval místopředseda klubu Marek Benda.

Poslankyně Jana Černochová míní, že se napětí kvůli angažmá Michálka eskalovat nebude. "Jestli si pan John myslí, že mu pan Michálek bude pro jeho práci užitečný, je to jeho volba," řekla Černochová.

Bárta chtěl Michálka na dopravě

Michálek se koncem loňského léta setkal s Johnem a mluvil s ním o podezření na korupci v SFŽP. John mu prý poradil, ať si pořídí důkazy a mimo jiné jej odkázal i na novináře Janka Kroupu, který disponuje potřebnou nahrávací technikou.

„Nebudu se už vyjadřovat k žádným krokům pana Johna, ať už věcným či personálním. Nestojí mi to za to," řekl rezignovaně poslanec Jan Vidím.

Podle Johnova poradce Jana Kubáčka by měl Michálek zpracovávat analytické texty a vytipovávat "byrokratické přešlapy", které usnadňují korupci. Michálkovi navrhoval původně možnost angažmá na ministerstvu dopravy Vít Bárta. "Považujeme za zásadní se za Michálka postavit a vyslat jasný signál a že oznamovat korupci se vyplácí," uvedl tehdejší ministr. Zaměstnání u Bárty ale padlo kvůli kauze Bárta a Bártově rezignaci na ministerský post.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …