Hněv vůči lékařům odezněl, věří Engel. Prý byl mediálně živený

04.05.2011 13:52

Jeden z organizátorů nátlakové akce lékařů „Děkujeme, odcházíme“ přišel díky ní o práci. Přesto hodnotí celý počin veskrze kladně. Lékaři prý dosáhli maxima možného.

Hněv vůči lékařům odezněl, věří Engel. Prý byl mediálně živený

Dnes po celé republice známý lékař Martin Engel organizoval protestní akci bílých plášťů pod heslem „Děkujeme, odcházíme." Výpovědí z práce hrozily na začátku roku až čtyři tisíce lékařů, realita byla ovšem taková, že jich do zahraničí odešlo jen pár desítek. Rozhovor s Martinem Engelem přinesl server Novinky.cz

Psí hlava mi dlouho nezůstala

Současný šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel byl jedním z mála doktorů, kteří díky nátlakové akci přišli o místo. Byl mu odepřen návrat do jeho domovské Vinohradské nemocnice. Podle vlastních slov sice obdržel řadu pracovních nabídek a stále mu chodí další, ale prý nemohl žádnou z nich příjmout, protože by to vypadalo, že chtěl z akce lékařů vytěžit nějakou vlastní výhodu. Dnes ho lidé na ulicích zdraví a vyjadřují mu podporu.

„S žádnou negativní reakcí se teď nesetkávám. Naopak mě stále oslovují lidé a svěřují se, jak nám drželi palce a podobně. Bylo to mediálně živené a jsem přesvědčen, že se vztahy mezi lékaři a pacienty vrátily do normálu. Rozumní lidé nevěřili tomu, když nám byly nasazovány psí hlavy a tak dále," uvedl v rozhovoru Engel.

Jako odborář můžu beze strachu kritizovat chyby

Po skončení akce se chtěl Engel vrátit na své původní místo, ale návrat mu nebyl umožněn. Když se pár dní na to z Vinohradské nemocnice ozvali s nabídkou další spolupráce, Engel to odmítl.

Související: Exodus lékařů? To má být zábavný pořad? zaútočil urolog na Krause

„Přiznám se ale, že jelikož jsme akci nevedli proti jednotlivým nemocnicím a mé místo dosud není obsazené, myslím si, že to logické řešení nebylo. Ale stalo se, takže i pro mě je to zkušenost," prohlásil Engel.

Dále čtěte: Engel má vystaráno, zaměstnaly ho odbory

Jako šéf Lékařského odpborového klubu má Engel mnohem víc svobody, než měl v pozici lékaře, což ovšem neznamená, že by se nechtěl ke svému původnímu povolání v budoucnu vrátit. „Nejsem ničí zaměstnanec a můžu poukazovat na chyby a věci, které se dějí, aniž bych se bál, že to na mě bude mít nějaký negativní pracovní dopad," uzavírá Engel.

Vládo, nadále bdím nad dodržením dohody

Nakonec přichází zhodnocení celé akce „Děkujeme, odcházíme." Engel ji s odstupem času hodnotí jako pozitivní, protže odešlo jen minimum lékařů, čímž se podařilo zajistit kontinuitu lékařské péče a lékaři z dlouhodobého hlediska dosáhli svého cíle. Nejpozději prvního května 2013 jim platy narostou podle počátečních požadavků. Engel ovšem také vzkazuje, že bude bdít nad plněním dohody, protože míč teď leží na straně vlády a ministerstva zdravotnictví.

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…