Novela o vztazích firem a zaměstnanců jde do třetího čtení

04.05.2011 17:24

Návrh na změnu zákoníku práce, která má nově upravit komunikaci zaměstnavatelů se zástupci zaměstnanců poslanci poslali do závěrečného schvalování. V normě jde o reakca na rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2008, který určil, že u zaměstnavatele mohou působit vedle sebe odborová organizace i jiní zástupci zaměstnanců. Opozice sice předlohu kritizovala, návrh na její zamítnutí však při dnešním druhém čtení nepadl.

Novela o vztazích firem a zaměstnanců jde do třetího čtení

ÚS rozhodl na základě stížnosti skupiny senátorů a poslanců a svým nálezem postavil na stejnou úroveň pro vyjednávání se zaměstnavatelem odborové organizace a jiné zástupce zaměstnanců. Novela také upravuje komunikaci s evropskými radami zaměstnanců v podnicích působících na nadnárodní úrovni v rámci Evropské unie.

Vychází ze směrnice Evropského parlamentu. Cílem je mimo jiné předem vyjasnit, jak budou působit evropské rady zaměstnanců v případě podstatných změn struktury podniku, třeba při slučování.

Podle opozice změna zmenšuje roli odborů. Například podle Stanislava Grospiče z KSČM novela staví do stejného postavení odbory a rady zaměstnanců, které prý původně mohly vznikat jen tam, kde nepůsobily odbory. "Založí se tím další spor o výklad zákoníku práce," řekl Grospič. 

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek s tím ale nesouhlasil. "Chtěl bych ubezpečit, že úprava je ve směru lepšího a rozšířenějšího práva odborů," řekl s tím, že jde ve výkladu za nedorozumění. Nyní si podle něho může zaměstnavatel vybrat, zda věc projedná s odbory, nebo s radou zaměstnanců. Když bude novela platit, bude muset přizvat organizace obě. 
    

Předloha dále upřesňuje ustanovení o důvěrných informacích. Účelem je ochrana zástupců zaměstnanců, aby jim bylo od počátku zřejmé, co zaměstnavatel považuje za důvěrné informace. Nově také zaměstnavatelé budou muset poskytovat členům evropské rady zaměstnanců nezbytné školení bez ztráty na mzdě.

Poslanci to zapíchli po půl páté

Po tomto hlasování, tedy v 16:40, dnešní schůze sněmovny skončila, přestože si poslanci dopoledne na návrh šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka odhlasovali, že i dnes budou jednat i po 21. hodině, případně i přes půlnoc.

Nakonec ale svůj jednací den přerušili a to kvůli jednání vlády. Ještě ráno se ovšem spekulovalo, že zasedání kabinetu bude během dne zrušeno právě kvůli jednání Poslanecké sněmovny. Opozice ale dnes obstrukce neuplatnila a koalice tak mohla zákony projednat podle plánu.

Dnešní jednání ve sněmovně:

Úterní dění ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…