Většině důchodců se sníží penze. Málo si vydělávali

05.05.2011 7:41

Návrh zákona o důchodovém pojištění, tzv. malá důchodová reforma, se dostal do třetího čtení. Pokud projde, většině lidí se sníží penze a postupně se prodlouží věk odchodu do důchodu. Může to být i nad 70 let. Poslanci budou o reformě jednat v pátek.

Většině důchodců se sníží penze. Málo si vydělávali

Podle novely zákona o důchodovém pojištění by se 70 procentům nových důchodců měly snížit penze o několik stokorun. Naopak 20 procentům lidí, kteří do důchodu odejdou s vysokým příjmem, se penze zvýší až o tisíc korun. Píše to čtvrteční vydání deníku Právo.

Vláda tak chce zohlednit, kolik lidé v životě vydělávali a kolik odváděli státu do penzijního systému.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Sjednocování důchodového věku mužů i žen

Má se pokračovat ve zvyšování důchodového věku a sjednocování věku odchodu do důchodu pro ženy a muže. Pro lidi narozené po roce 1977 by mělo platit, že se jim k věku 67 let přičte počet kalendářních měsíců, který odpovídá dvojnásobku rozdílu mezi rokem jejich narození a rokem 1977.

U mužů se bude zvyšovat hranice odchodu do důchodu o dva měsíce ročně. U žen, které se narodily po roce 1956, se bude odsouvat odchod do důchodu o čtyři měsíce ročně. V roce 2041 by měl být věk odchodu do důchodu úplně sjednocen. Lidé narození po roce 1975 půjdou do penze až ve věku 66 let a osm měsíců.

Psali jsme:
Rath to ví: Kalousek chce, aby lidé pracovali do smrti bez důchodů

Problém nevyřešíme odsouváním důchodového věku

Poslanci zatím nestanovili hranici pro zvyšování věku odchodu do důchodu. Opoziční poslanci proti návrhu protestují stejně jako čtvrteční vydání Haló novin, které upozorňuje zejména na odchod do důchodů až v 70 letech.

„Není se možné tvářit, že vyřešíme problém tím, že budeme do nekonečna prodlužovat věk odchodu do důchodu," řekl deníku Právo předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Související:
Sobotka za pultem: Udřít lidi ještě před důchodem, to chce vláda 
Ministr Drábek: Reformy jsou nepopulární, ale nezbytné 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…