Stát si bude muset našetřit na zvýšení DPH

05.05.2011 9:55

Zvýšení DPH by mělo pomoci financovat důchodovou reformu. Podle zjištění MF Dnes si ale stát peníze navíc nevydělá. Naopak si na změny související s DPH bude muset našetřit.

Stát si bude muset našetřit na zvýšení DPH

V připomínkovém řízení spočítala ministerstva, že na zvýšení DPH bude potřeba 9 miliard korun. Dalších 11 miliard budou stát úlevy, kterými politici podmínili přijetí reformy.

Za sjednocení DPH bude stát platit

Stát bude muset zvýšit důchody kvůli vyšší inflaci, zvýší se také výdaje na dávky pro lidi s nízkými příjmy. Zdravotní pojišťovny, které rovněž hospodaří s veřejnými penězi, zaplatí více za léky a zdravotní pomůcky. Státní instituce utratí více peněz za stavební úpravy a teplo.

Snížená sazba DPH se má příští rok zvýšit z 10 na 14 procent. Další rok se obě sazby, nižší i vyšší DPH, sjednotí na 17,5 procentech.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Ministerstvo práce a sociálních věcí bude už příští rok potřebovat 340 milionů korun na dávky pro lidi s nízkými příjmy. Dalších 60 milionů bude nutných kvůli na dostavbě sociálního bydlení. O rok později bude ministerstvo požadovat od státu 3,2 miliardy korun na povinné zvýšení důchodů kvůli inflaci způsobené růstem DPH.

Na zvýšení DPH si musí stát našetřit

Koalice souhlasila se zvýšením DPH pod podmínkou vyšších úlev na daních pro rodiny s dětmi a možností poslat část důchodového pojistného vlastním rodičům. To má údajně stát 11 miliard.

Přesto si stát bude muset na vyšší příjmy z DPH našetřit jinde. Za současných podmínek nepřinese zvýšení daně z přidané hodnoty skoro nic.

„Stát na to nebude nikde brát, bude jen větší tlak na nominální úspory. I to je způsob, jak přinutit organizační složky státu k většímu šetření," řekl MF Dnes ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…