VZP má první návrh na rušení lůžek. Nemocnice se ho obávají

05.05.2011 10:50

Všeobecná zdravotní pojišťovna vypracovala první návrh, kolik lůžek a kde by se měly zrušit, aby se ušetřilo. Plán rozeslala nemocnicím. Ty ovšem protestují, protože plán je pro ně likvidační.

VZP má první návrh na rušení lůžek. Nemocnice se ho obávají

V návrhu VZP se například nepočítá s tím, že děti do šesti let mají nárok, aby s nimi v nemocnici byl i jeden z rodičů. Nebere se v potaz ani to, že v nemocnicích je až 40 procent pacientů z jiných zdravotních pojišťoven. Informace přináší deník MF Dnes.

V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici by se zrušily dvě stovky lůžek z 935. Přestalo by zde existovat oční oddělení. Ušní a krční a dětská neurochirurgie by se zredukovaly na polovinu.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Rodiče by nesměli zůstávat s dětmi

Podle MF Dnes musí zejména dětská neurochirurgie počítat s tím, že děti doprovázejí rodiče, kteří také potřebují lůžku na spaní. „Ignorují nejen naši povinnost přijímat s dětmi i rodiče, ale i to, že lůžka využívají i klienti jiných pojišťoven," argumentuje primář neurochirurgie Jan Hadač.

Mluvčí VZP Jiří Rod tvrdí, že počet rušených lůžek byl vypočten na základě jejich vytíženosti na jednotlivých odděleních. Prý se nezapomnělo ani na pacienty jiných pojišťoven. Vycházelo se z údajů v Národním referenčním centru.

Návrh VZP je technokratické rozhodnutí

„Jak to říct elegantně? Ten návrh nevychází ze skutečných čísel, ale bylo to technokratické rozhodnutí vyrobené od stolu," řekl MfD ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

Motol by návrhem VZP přišel o polovinu pacientů. Škrty byly vypracovány na základě lékařských odborností a ne podle toho, jak to v nemocnicích skutečně vypadá. „A třetí věc je, že se nepočítá s doprovodem dětí ani s tím, že když je v nemocnici infekce, musí na třílůžkovém pokoji ležet jen jeden pacient, aby se infekce nešířila, takže všechny postele nemohou být stále obsazené," vysvětluje Ludvík deníku MF Dnes.

Plán vypracují všechny pojišťovny

Šéf svazu zdravotních pojišťoven, který sdružuje ostatní pojišťovny, pečující o zmiňovaných 40 procent pacientů, považuje návrh VZP za první nástřel. Koncepce rušení lůžek se prý musí vytvořit na základě informací od všech pojišťoven.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) předpokládá, že konkrétní návrh na zrušení lůžek bude hotový do letních prázdnin.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …