V Česku zatčení teroristé posílali peníze na účty Al-Káidy

05.05.2011 11:19

Cizinci, které na začátku dubna zatkla česká policie při protiteroristické operaci kvůli napojeni na severokavkazské radikální islamisty, měli údajně vazby přímo na teroristy z Al-Káidy, posílali jim peníze. Píše to čtvrteční Právo s odkazem na ruský portál Life.ru, který se odvolává na zdroje v ruských tajných službách.

V Česku zatčení teroristé posílali peníze na účty Al-Káidy

Tři ze zatčených jsou ruští občané. Dva pocházejí z Dagestánu a jeden z Čečenska. Podle ruského serveru figurovali cizinci v Česku pod krytím jedné z českých organizací na ochranu lidských práv.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Ruská strana má informace o propojení s Al-Káidou

Její zřizovatelé podle něj dříve působili v Čečensku, odkud byli vypovězeni pro podezření ze spolupráce s teroristy. V jejich tamějších úkrytech byly podle ruského zdroje z bezpečnostních složek nalezeny zbraně, munice a výbušniny. „Aby se předešlo mezinárodnímu skandálu, byli tito cizinci vyhoštěni (z Čečny) a případ ututlán," cituje Právo server Life.ru.

"Byli středními články ve finančním řetězci, který končil na účtech Al-Káidy na severním Kavkazu," uvedl Life.ru k působení cizinců na území České republiky.
Šéf českého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, jehož detektivové skupinu dva a půl roku sledovali, Právu řekl, že informace o spojení zatčených s Al-Káidou nemá. Čeká však, že během několika dnů obdrží informace z ruské strany.

Česká policie bude možné propojení s teroristy dál prošetřovat

Šlachta neví ani o spojení s českou organizací a její činnosti v Rusku. "Taková informace mě ale samotného velmi zajímá a určitě se na to zeptáme kolegů z Ruska a budeme se tím jednoznačně zabývat," řekl.

Česká policie v úterý oznámila, že obvinila pět lidí podezřelých z podpory teroristů, zejména na území severního Kavkazu. Zajišťovali pro ně údajně falešné doklady, případně i zbraně a výbušniny.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…