Nečas: RFE bylo beranidlem proti informační zdi komunistického režimu

05.05.2011 11:36

Československé vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) podle českého premiéra Petra Nečase sehrálo roli beranidla, které zbořilo informační zdi komunistického režimu. Podle slovenské premiérky Ivety Radičové by bylo potřebné i nyní v boji proti korupci. Uvedli to ve čtvrtek na konferenci k 60. výročí zahájení vysílání RFE do Československa.

Nečas: RFE bylo beranidlem proti informační zdi komunistického režimu

Rádio Svobodná Evropa nebylo podle Nečase vnímáno jako zdroj úředně schválených informací, vzniklo z iniciativy americké administrativy. Podle premiéra obnovovalo vědomí civilizační sounáležitosti Čechů a Slováků se Západem navzdory komunistické propagandě, která zemi řadila k východnímu bloku.

Nečas: Štvavá vysílačka je opravdu štvala

Připomenul, že i pouhý poslech stanice, kterou komunisté označovali za štvavou vysílačku, protože je opravdu štvala, byl přirovnáván k vlastizradě.

"V atmosféře informační otevřenosti se nikdy nedaří lžím, ideologické zaslepenosti, pokoře vůči vrchnosti. Nejúčinnějším lékem proti zabedněnosti a největším povzbuzením pro demokratické tužby obyvatelstva bývá protržení informační blokády," uvedl Nečas.

Svobodka by mohla udělat kus práce v odhalování korupce

Slovenská premiérka Iveta Radičová krom vzpomínek na poslech RFE uvedla, že svůj význam by její vysílání v Česku i Slovensko mělo i dnes, kdy postkomunistickou část Evropy ohrožují korupce a skandály.

"Možná bychom Rádio Svobodná Evropa opět potřebovali. Možná by umělo rychleji, pravdivěji, přesněji a objektivněji pojmenovat příčiny, a ne plavat po povrchu skandálních titulků. Jsem si jistá, že redaktoři "Svobodky" by v odkrývání korupce udělali kus dobré práce, jako to dokázali v časech svého působení," řekla Radičová.

Také ona připomenula, že poslech RFE přinesl do domovů malý ostrov svobody. Význam rádia byl podle ní i v tom, že díky šíření pravdivých informací zamezilo většímu počtu vykonstruovaných případů a poprav podobných případu Rudolfa Slánského nebo Milady Horákové.

Konferenci zahájil hlas Peroutky ze záznamu

Konferenci zahájila známá znělka československého vysílání Rádia Svobodná Evropa, které bylo zahájeno 1. května 1951, a ze záznamu hlas publicisty Ferdinanda Peroutky. Byl mezi prvními, kdo tehdy zpoza železné opony promluvil k Čechům a Slovákům. Uvedl mimo jiné, že pro jakýkoli svobodný hlas odkudkoli zatřese základy pyšné diktatury, v níž "každý může být obžalován, ale nikdo se nesmí hájit".

Rádio Svobodná Evropa bylo založeno v roce 1949 z iniciativy vlády Spojených států. První zkušební program za železnou oponu odvysílala stanice už v červenci 1950 z nákladního automobilu pohybujícího se kolem československých hranic.

České vysílání se definitivně odmlčelo po více než půlstoletí 30. září 2002, důvodem byl nedostatek financí. Spojené státy potřebovaly v souvislosti s bojem proti terorismu peníze na rozšíření vysílání do jiných zemí.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…