Stráský nechtěl s bojem proti kůrovci čekat na byrokraty

05.05.2011 23:20

Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský se v Událostech, komentářích bránil nařčení ekologů, že na Šumavě využil k hubení kůrovců ministerstvem zakázané chemické prostředky.

Stráský nechtěl s bojem proti kůrovci čekat na byrokraty

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

 

 

Hnutí Duha i jiné ekologické organizace Stráského obviňují, že proti kůrovcové kalamitě nelegálně využil jedovatý cyper methyl. Podle Duhy tato látka nehubí pouze škodlivé kůrovce, ale likviduje i ostatní hmyz včetně přirozených nepřátel tohoto škůdce a hmyzožravých ptáků.

Své kontroverzní rozhodnutí ředitel Stráský hájil tvrzením, že si u ministerstva životního prostředí podal žádost o výjimku. Proces projednání však trval delší dobu, než si pro řešení kůrovcové kalamity mohl dovolit. V době, kdy zákaz ministerstva překročil, už prý bylo jasné, že výjimku dostane, uvedl v ČT.

Stráský přešel rovnou k chemii, kritizuje ekolog

"Správa Národního parku Šumavu normálně ničí. Park přeci není jenom o kůrovci, k jehož vyhubení navíc není potřeba chemie," uvedl v Událostech komentářích Jaromír Bláha z Hnutí DUHA, který Stráskému ve studiu oponoval. Ekolog zmínil neinvazivní ekologické prostředky jako feromonové odpadníky či lapáky v podobě pokácených stromů, s pomocí kterých se dá proti kůrovci také bojovat. Podle ekologů však správa Národního parku nevyužívá těchto metod dostatečně.

Stráský s ekologem nesouhlasí s tím, že ekologické prostředky na kůrovcovou kalamitu podobného rozsahu neúčinkují, a proto je třeba nasadit efektivnější prostředky. Zároveň několikrát zdůraznil, že podobný postup častokrát zvolila i předešlá správa parku.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…