Ministerstvo prověří peníze na povodně. Obce mohou vracet

06.05.2011 7:09

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) chystá hloubkový audit dotací, které ministerstvo vyčlenilo na likvidaci škod po povodních. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

Ministerstvo prověří peníze na povodně. Obce mohou vracet

Podnětem ke kontrole se stal případ devíti starostů a dvou podnikatelů, kteří při čerpání dotací údajně podváděli a nadhodnocovali cenu zakázek. Audit prověří dotace ve výši 2,6 miliardy korun. Pokud odhalí v souvislosti s jejich čerpáním u nějaké obce nedostatky, bude ministerstvo požadovat vrácení peněz. "Začneme to řešit hned zkraje příštího týdne," řekl Jankovský. 



V souvislosti s dotacemi stíhá protikorupční policie devět starostů a dva podnikatele z Ústeckého a Středočeského kraje. Podle policie starostové v žádostech o dotace nepravdivě tvrdili, že obecní majetek byl z 80 až 90 procent zničen přívalovými dešti. Tvrzení dokládali posudky, průvodními a technickými zprávami a dalšími dokumenty. O peníze žádali ministerstvo pro místní rozvoj. Rozsah a cenu zakázek prý navíc výrazně nadhodnocovali. 

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek uvedl, že stíhaní vyčerpali celkem 29,5 milionu korun, dalších 45,5 milionu vyčerpat nestihli. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté tresty. Policie podle televize Nova zabavila obviněným majetek v hodnotě milionů korun.

SLEDOVALI jsme téma povodně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …