Padlý primátor Korytář: Báli se mě hoši v pozadí

08.05.2011 19:45

NA HRANĚ S XAVEREM Jan Korytář tvrdí, že z liberecké radnice neodcházel jako poražený, ale se vztyčenou hlavou, že má občas chuť se na všechno vykašlat, ale nakonec mu to nedá. Boj s korupcí přirovnává k boji proti tankům za pomoci mačet...

Padlý primátor Korytář: Báli se mě hoši v pozadí

 Rozhovor s libereckým exstarostou Janem Korytářem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

S jakým pocitem dnes hodnotíte vaše odvolání? Hořkost? Osud? Křivda?

Stalo se, co se asi v tu chvíli stát mělo. Přes všechno mám dobrý pocit, odcházeli jsme se vztyčenou hlavou a ne jako poražení, hlavně to cítím já i mí kolegové tak, že není všem dnům konec, toto byl jen začátek. Když se snažíte o větší než malé změny, musíte logicky narazit na odpor, a když to myslíte vážně, nesmíte se tím nechat odradit...

K tématu:
Liberečtí odvolali primátora Korytáře
Změna pro Liberec: S ČSSD už jednat nebudeme, lže o Korytářovi

Zkuste popsat vnitřní, neviditelný příběh, který se odehrál v zákulisí?

Překvapivé vítězství Změny pro Liberec v komunálních volbách, kdy jsme s nejlevnější kampaní, ale zato s kandidátkou osobností a jasnou protikorupční kampaní získali 21%, zpočátku zamíchalo kartami jinak, než si velcí hráči představovali. Poté, co se ale začalo ukazovat, že to s těmi změnami a změnou stylu vládnutí myslíme vážné, když začalo být jasné, že hoši, co stojí v pozadí, mohou přijít o moc i peníze, tak k sobě rychle zase našli cestu a již od ledna se v médiích i uvnitř koalice připravovala půda pro naše odvolání. Byla to jen otázka času, kdy k tomu dojde.

V čem je pro vás ten příběh vašeho primátorování a odvolání poučný?

Je to výborné poučení pro situaci po příštích volbách, i já jsem asi udělal některé taktické chyby, ale důležité je, že jsme nepoškodili město ani jeho občany a naopak, podpora veřejnosti je dnes vyšší než při volbách. S tím se dá určitě žít i plánovat další politickou budoucnost. Velké poučení je samozřejmě i to, že sestavení koalice a podepsání koaliční smlouvy je jen začátek, příště bych se určitě více věnoval právě tomu udržení koalice pohromadě, i když myslím, že v případě té naší koalice to byl vzhledem k okolnostem až nadlidský úkol.

Ve kterém okamžiku jste poznal, kdo je proti vám?

To v politice myslím nevíte nikdy, je to takový tekutý písek, někdy se to mění ze dne na den, z hodiny na hodinu. Někdy jen těžko odlišíte, co je pravda, co polopravda, co dezinformace a co lež a kdo s kým a proti komu. Ale to, že mám problém s koaličními partnery, jsem zjistil již pár týdnů po zvolení a těch indicií pak neustále přibývalo.

V čem byly smlouvy, které jste nechtěl podepsat, nestandardní?

 Zcela nedostatečně ošetřovaly zájem města v případě budoucích problémů, vycházely ze zmanipulovaného výběrového řízení a např. to, že se na jejich vypracování zásadní měrou podílel právník dlouhodobě spolupracující s jednou ze stavebních firem, která jednu zakázku vyhrála,  standardní podle mě  také není. To výběrové řízení nese více znaků zmanipulovatelnosti, proto jsme s kolegou podali podnět i protikorupční policii, tady nešlo o pár korun a těch podezřelých náhod tam bylo nějak moc...

Jaký osud mají ty zakázky?

Nyní jsou pozastavené a čeká se na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který by měl říci, zda výběrové řízení proběhlo v pořádku, či zda by se mělo opakovat. Ty dotace lze pro město stále ještě zachránit, ale nebude to snadné. Jediná cesta vede přes nová výběrová řízení.

Myslíte, že se jednalo o typický příklad korupce v komunální politice?

Ano a právě to, že jsme do toho systému začali vidět a chtěli ho změnit, bylo hlavním, i když nepřiznaným důvodem pro odvolání lidí ze Změny pro Liberec z vedení města.

Věříte, že pozice „ministra" pro boj s korupcí pomůže i v komunální politice?

Může, to záleží, jak se k tomu pan ministr postaví. Pokud ale nebude mít k dispozici dostatečný rozpočet, aby se tomu problému mohl efektivně věnovat spolu s týmem motivovaných a výkonných odborníků, tak toho moc nezmůže. Na financování boje proti korupci by vláda šetřit neměla, protože tyto peníze jsou dobrou investicí, která se rychle vrací a jeden z problémů boje proti korupci v ČR je právě to, že zde jsou naprosto poddimenzované kapacity, jak co se týče protikorupční policie, tak třeba různých neziskových organizací, které se s tím snaží něco dělat. Je to jako bojovat proti tankům s mačetou v ruce - tak vidím aktuální rozložení sil na poli boje proti korupci v ČR. A jen doufám, že je to spíše důsledek hlouposti politiků, než jejich záměr, ale ona to bude asi spíše kombinace obojího.

Co byste panu Johnovi radil?

Těžko radit, já být na jeho místě, tak si řeknu o takové  podmínky, abych mohl  skutečně změnit a prosadit, protože jsem v politice proto, abych něco změnil.  Kdybych je nedostal, tak bych na nic nečekal a z vlády odešel a nesnažil se tam udržet za každou cenu. I z opozičních lavic se dá mnohé změnit, a když nic jiného, můžete se připravovat na další volby.

Co bude teď vaším hlavním cílem v regionální politice?

Co se týče Liberce, tak to je stále prosazování 100 konkrétních změn, které jsme  měli v našem programu, na tom se nic nemění a samozřejmě si také budeme chtít udržet podporu veřejnosti. Pokud se ptáte na další ambice, tak jsme se ve Změně začali bavit i o krajských volbách.  S podporou veřejnosti, kterou jsme dokázali získat, je to velmi nadějné. Principy, na kterých stojí naše politika, se hodí nejen na město, ale i na kraj, tak proč to nezkusit změnit i tam.

Napadlo vás, opustit veřejný prostor úplně?

Mnohokrát, často si říkám, že se na všechno vykašlu a budu se věnovat sám sobě a svojí rodině a tomu, co mě zajímá a baví, čehož je spousta, ale pak si vždycky uvědomím, že by mi to stejně asi nedalo, protože před některými věcmi nechci zavírat oči. Když se začnete chovat jako svobodný a aktivní občan a přidávají se k vám další svobodní a aktivní občané, tak to se člověku moc nechce dát si zpátečku a přijmout to, že se nic stejně nezmění a nejlepší je to ničeho nestrkat nos. Takže napadlo mě to možná už tisíckrát, ale zatím jsem to nikdy neudělal a i když by to mojí političtí soupeři rádi slyšeli, tak se na to ani nechystám...

 Mgr. Jan Korytář (nar. 1972 v Liberci) je český ekolog, lektor a politik. Je aktivním členem liberecké organizace Strany zelených. Od 1. prosince 2010 do 16. dubna 2011 byl
primátorem města Liberce za stranu Změna pro Liberec.Maturoval na Střední ekonomické škole v Liberci pracoval jako prodavač, poté nastoupil roční civilní službu. Absolvoval Univerzitu Palackého v Olomouci, obor Ochrana a tvorba životního prostředí.
V roce 1994 založil založil Čmelák - Společnost přátel přírody (dříve Staří ochránci Jizerských hor).Je členem prestižní mezinárodní organizace Ashoka: Innovators for the Public, která sdružuje tzv. sociální podnikatele z celého světa. Do Strany zelených vstoupil v roce 2003, byl členem předsednictva, do krajských voleb v roce 2008 byl krajským předsedou v Libereckém kraji a zastupitelem v Liberci.

Více čtěte:

NA HRANĚ s Xaverem: Bojím se těch mrtvých, proto se nevzdám, svěřil se emotivně Kubek

NA HRANĚ  s Xaverem: Mou chybou je, že držím slovo, mé ano je ano

NA HRANĚ s Xaverem: Kvůli Kroupovi jsem padouch. A Michálek hrdina, povzdychl si Tlustý

NA HRANĚ s Xaverem: Kraus o Paroubkovi: ČSSD vytáhl z bryndy. Pak ho semlela média

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…