Vláda vyhlásila válku krajům, hřímá Hašek po schůzce s Kalouskem

06.05.2011 12:35

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) jednali o redukci státní dotace na úhradu ztráty regionální železniční dopravy krajským rozpočtům. Hašek (ČSSD) varuje, že případná redukce by měla katastrofální následky.

Vláda vyhlásila válku krajům, hřímá Hašek po schůzce s Kalouskem

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) navrhuje snížit dotace na regionální železniční dopravu. Úřednická vláda Jana Fišera podepsala s kraji memorandum, ve kterém přislíbila ročně vyplácet 2,6 miliardy korun a to až do roku 2019. Kalousek to chce změnit, ale předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) je důrazně proti.

Šest set milionů už nám sebrali

Hašek v této souvislosti připomíná, že jen mezi lety 2009 a 2010 kraje přišli o 600 milionů korun jen v dotacích na dopravu. O dalších 600 milionů by pak mohli přijít i letos a to na výnosech sdílených daní. ČSSD se proti tomuto jednání bouří s odůvodněním, že ministr Kalousek (TOP 09) na rychlo hledá rezervu, aby měl z čeho doplatit příspěvek na stavební spoření. Ústavní soud totiž nedávno rozhodl, že státní podpora nesmí být zkrácena.

Kalousek ovšem oponuje, že nechce dotace na regionální dopravu zrušit úplně. Chce přistoupit jen k redukci a o té se má ještě jednat. Další schůzka k této problematice je plánována na úterý.

 „Vláda v těchto týdnech již zcela otevřeně a bez skrupulí vyhlásila válku krajům. V oblasti dopravy jsme byli dnes informováni, že vláda ČR bez jakéhokoliv avíza a jakéhokoliv upozornění krajům nebo hejtmanům na svém středečním jednání na návrh ministra Kalouska zablokovala finanční prostředky na krytí veřejné železniční dopravy ve výši cca 2,6 mld. Kč ročně," prohlašuje roztrpčený předseda Asociace krajů Hašek (ČSSD).

Související:

Hašek: Odmítáme zrušení dotace vyjednané s Fischerovou vládou

Kalousek: Pro regionální dopravu navrhujeme redukci, nikoli zrušení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…