Jandák nevyloučil kandidaturu na prezidenta. A je zle

06.05.2011 13:53

Nevím, proč ze mě dělají možného kandidáta na prezidenta, říká poslanec Vítězslav Jandák na informaci, že nevylučuje svou kandidaturu na prezidenta v případě přímé volby. V tomto duchu o Jandákových úmyslech informovala agentura Mediafax. Poslanec se přitom vyjádřil ve smyslu, že všechno je možné.

Jandák nevyloučil kandidaturu na prezidenta. A je zle

"No to snad ne. Na to já opravdu už nebudu reagovat, nezlobte se. V našem mediáním světě se redaktorům rodí v hlavě různé myšlenky, a já se k tomu všemu opravdu vyjadřovat nemohu. Nevím, jak na to ta agentura přišla. Nic takového, že bych kandidoval, jsem Mediafaxu ani nikomu jinému neříkal," reagoval pro ParlamentníListy.cz jihočeský poslanec ČSSD.

Původní zpráva:
Jandák se rozpovídal: Nevylučuji kandidaturu na prezidenta

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

O jeho údajných úmyslech informovala agentura Mediafax v pátek před polednem. "Každý voják má v tornistře maršálskou hůl. A kdyby někdo v politice řekl - já nechci být prezidentem, já nechci být premiérem, já nechci být ministrem, tak kecá, protože jinak by do té politiky nelezl, kdyby nechtěl dosáhnout určité mety," řekl Jandák Mediafaxu. Podle svých slov ale hovořil jen o tom, že nemá rád "skromné politiky." To prý značí cosi špatného. "Politik má mít ambici stoupat vzhůru, protože jinak to může vypadat, že se do politiky přišel jen obohatit," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.

"V této zemi se nedá o něčem uvažovat takto dopředu, v této zemi se musí okamžitě reagovat. Pokud by tedy nastala chvíle, že by mi tato možnost byla nabídnuta, přemýšlel bych o tom," cituje dále Jandáka agentura Mediafax. Není jediným, kdo možnost kandidatury v případě přímé volby připustil. Tuto podmínku si klade i expremiér a dlouholetý rival Václava Klause Miloš Zeman.

Pokud by měl vzniknout seznam lidí, kteří v případě přímé volby svedou bitvu o křeslo uvolněné Klausem, byl by poměrně obsáhlý. O možnosti návratu do politiky totiž v náznacích hovoří v závěru své knihy i šéf úřednické vlády a zřejmě nejpopulárnější premiér ČR Jan Fischer. I kdyby Jandák nakonec svou kandidaturu potvrdil, s podporou své mateřské ČSSD počítat nemůže. Jak na posledním volebním sjezdu v Brně potvrdil její nový šéf Bohuslav Sobotka, kandidátem ČSSD na prezidenta je stále ekonom Jan Švejnar.

SLEDUJEME téma přímá volba
Přímá volba prezidenta se zasekla. Na milostech

Zeman: Ať je prezidentem Jan Fischer, když ne já
Chtěla by Klausová být hlavou státu? Zatím to nezvažuje
Kancléř Weigl: Přímá volba prezidenta by oslabila efektivní vládnutí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…